Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip kıyı kentlerinden biri olan Kuşadası, son 30 yılda yoğunlaşan insan nüfusuyla birlikte, koruma-kullanma dengesi gözetilmeden kıyı alanlarında boş yer kalmayacak şekilde yapılaşmalarla doldurulmuştur. Güvercinada ve Yılancı Burnu’nun, kısmen Kese Dağı’nın arkeolojik sit olması nedeniyle, mezarlık ve Kasım Yaman Parkı gerekçeli nedenlerinden dolayı yeşilliğini koruyabilen nadir alanlardır.
Her türlü bozulmaya karşın, Kuşadası kıyılarında bugüne kadar doğal olarak yeşil kalabilmiş tek yer, Korumar – Adakule otelleri arasındaki alandır. EKODOSD tarafından bu alanda 7 yıl gözlem yapılmış ve PAÜ’nden Prof.Dr.Ali ÇELİK’le işbirliğine girilerek bitki envanter çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Kuşadası Belediye Başkanlığı’na alanın doğal kaynak değerlerinin mutlaka korunma altına alınması için bir talepte bulunulmuştur.
Kuşadası Belediye Başkanlığı tarafından Meclise sunulan ve oybirliğiyle Doğal Botanik Parkı olarak kabul edilen alandaki bilimsel çalışmalar, belediyenin desteğiyle devam etmektedir.
Kuşadası Belediyesi’nin destekleriyle, EKODOSD- Prof. Dr. Ali ÇELİK (PAÜ) işbirliğiyle alanda 3 yıldır devam eden çalışmalarda, 400’e yakın bitki ve doğada bile görmekte zorlandığımız 18 önemli orkide türü tespit edilmiştir.
Bu kadar zengin bitki çeşitliliğinin kentin içinde olması, Kuşadası’nın doğal güzelliğine ayrı bir anlam katmaktadır.
Bu orkidelerden birisi Naked Man (Orchis italica) denilen Çıplak Adam Orkideleridir.
Çiçeklerin en değerlisi sayılan orkide çeşitleri içinde önemli yeri olan Çıplak Adam Orkidesini görmek için, orkide tutkunları binlerce km. yol katederek orkidelerin bulunduğu ülkelere gitmektedir.
Kuşadası için çok önemli ekolojik bir bölge olan bu alana bugün taş kırıcılar girdi.
Kuşadası doğal peyzajının en güzel görüldüğü alanlardan biri olan bu bölgeyi kazmaya başladılar.
Kırdıkları tonlarca kayaların molozlarını çok nadir tür olan Çıplak Adam Orkidelerinin yetiştiği alanın üzerine doldurdular.
Dünyadaki tüm turistik kentlerde doğal çevre bilincinin yerleştirilmesine çok dikkat edilir. Çünkü o kentte yaşayanlar bilir ki çevre bir turizm kaynağıdır ve de sürdürülebilir bir turizmin gerçekleştirilmesi için, önce çevrenin yaşaması gerekir. Çevrenin korunması, Kuşadası turizminin geleceği açısından zorunludur.
Dünyadaki turist tercihlerine bakıldığında bozulmamış doğa ve çevrenin olduğu kentler ilk sıraları almaktadır.
Doğal Botanik Parkın olduğu karasal ve denizel alan, Kuşadası’nda binlerce yıldır coğrafik konumu bozulmadan korunarak gelen nadir yerlerden biridir.
Kuşadası’nın artık betonlaşmaya değil, kalabilmiş ekolojik bölgelerinin korunarak, daha çok yeşil alan kazandırılmasına ihtiyaç vardır.
Korumar Otel – Asansör – Adakule Otel bölgesindeki Park alanının korunmaya alınması, 01.12.2011 tarih ve 354 Sayılı Belediye Meclis Kararı ve İmar, Hukuk ve Sağlık ve Güzelleştirme Komisyon raporlarıyla oybirliği ile kabul edilmiştir.
Eğer bir önlem alınmazsa henüz yeni başlayan bu vahşi uygulama durdurulmazsa, Doğal Botanik Parkı’n sadece tabelası kalacaktır.
M. Gandhi’nin ünlü sözlerini tekrar hatırlatıyoruz
“Bu kent herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil”