Kuşadası’nda 30 yıldır devam eden plansız ve aşırı yapılaşmalardan kendisini koruyabilmiş 2 önemli alan bulunmaktadır.
Bunlar Kirazlı ve Değirmendere bölgesidir.
Bu bölgeler, bünyesinde hassas ekosistemleri ve tarımsal arazileri barındırmaktadır. Burada yapılan tarım Kuşadası’nın geleceğini, ağaç, maki ve bitki toplulukları da doğal yaşamı yakından ilgilendirmektedir.
Kuşadası sınırları içinde bulunan Değirmendere bölgesinde, bir şirkete ait jeotermal enerji sondaj çalışmaları başlamıştır.
Sondaj çalışması yapan şirkete ait tır, Değirmendere’ye inen toprak yol üzerindeki makilik alanda bulunan 15 mt.lik bir çam ağacını tamamen yerinden sökerek tahrip etmiştir. Alanda kalan tek çam ağacı da yok edilmiştir.
Aynı alanda bulunan karaağaçlar ve kargılıklara büyük zarar verilmiştir.
Yine aynı bölgede Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na Anıt ağaç olması için müracaat ettiğimiz 500 yaşın üstündeki çınar ağacının dallarının, yanı başında açılan jeotermal enerji sondaj çalışmaları yapan şirkete ait tır tarafından kırıldığını tespit ettik.
Burada bulunan çınar ağacı Kuşadası’nda tarihe tanıklık eden 4 çınar ağacından biridir.
Neden böyle oldu diye sorduğumuzda “ önemli değil ağaca bir şey olmadı sadece dallarından biri kırıldı” diyenlere eski bir hikayeyi anlattık.
Atatürk’ün, Yalova’da Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerine zarar vereceği gerekçesiyle yanındaki çınar ağacının dallarını kesmek isteyenlere şöyle demişti “ağacın dallarını kesmeyin, köşkü ağaçtan uzaklaştırın”
Köşkün temelleri kazılarak ray sistemiyle 4 metre ileriye kaydırılmış ve ağacın dalları kurtulmuştu.
Büyük önder burada aslında topluma çok güzel bir mesaj vermiş ve ağaç sevgisini aşılamıştır.
Kuşadası’nda rant uğruna her türlü tahribat yaratılır mantığından vazgeçilmeli, öncelikle ağaç ve yeşil doku mutlaka korunmalıdır. Günümüzde Kuşadası’nda rant uğruna, kalabilen yeşil dokusuna ve ağaçlara gereken önemin verilmediğini görmekteyiz. Kendi kazançları uğruna isteyen istediği yerde istediği ağacı tahrip etmemeli, yeşil dokuyu ortadan kaldırmamalıdır. Yoksa bunun faturası ekonomisi turizme dayalı Kuşadası için ileride çok ağır olacaktır.
Kuşadası’nın kalabilen doğal bitki çeşitliliğinin, ağaç topluluklarının ve tarımsal arazilerinin korunması için herkes gerekli duyarlılığı göstermelidir. Ağaçların tahrip edilmesine yönelik Kuşadası Orman İşletme Şefliği’ne bir rapor sunduk. Yerinde bir inceleme başlatılacağı bildirildi.