(TÜRKİYE'NİN CANLARI YENİDEN KORUMA ALTINDA)
WWF-Türkiye’nin, biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek için başlattığı Türkiye’nin Canı Programı kapsamında desteklenecek projeler belli oldu.
30 Ocak 2014 tarihinde yapılan Seçici Kurul Toplantısı’nın ardından, Trabzon’daki Ağaçbaşı Turbalıklarını, Büyük Menderes ve Gediz Deltası’ndaki Tepeli Pelikanları, Muş’taki Toy ve Telli Turnaları ve Kırklareli’ndeki Akkuyruklu Kartallar ve Kuğuları korumaya yönelik projeler başlıyor.
WWF-Türkiye'nin 2010 yılında, eşsiz ancak tehlike altında olan doğal mirasımız konusunda farkındalık yaratmak ve yerel sivil toplum kuruluşlarının kendi imkânlarıyla yörelerinde yürüttükleri projelere kaynak oluşturmak amacıyla başlattığı “Türkiye’nin Canı Kampanyası”, şimdi ikinci kez yerel doğa koruma girişimlerine önemli bir fırsat sunuyor. Bireylerin ve kurumların bağışlarıyla oluşturulan fon bu kez, Türkiye’de doğa koruma konusunda faaliyet gösteren 4 yerel sivil toplum kuruluşunun projelerinin hayata geçirilmesi için aktarıldı. Desteklenecek projeler, 30 Ocak 2014’te üniversite, sivil toplum, basın, kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Seçici Kurul tarafından değerlendirilerek belirlendi.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, yerel projelerin ülkemizde doğa korumanın geleceği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtirken, “Biyolojik çeşitlilik açısından gerçekten gurur duyulacak zenginlikte bir doğal mirasa sahip olan Türkiye’de, çok sayıda tür doğal yaşam ortamlarıyla birlikte tehlike altında. Ülkemizin doğasını korumak, ancak yöre halkının kendi değerlerine sahip çıkmasıyla mümkün. WWF-Türkiye olarak, yerel sivil toplum kuruluşlarının kendi yörelerine ait biyolojik mirası korumak için verdikleri çabaya destek olmaktan mutluluk duyuyoruz,” dedi.
Türkiye’nin her köşesinde destek ihtiyacı olan sayısız doğa koruma projesi olduğunun da altını çizen Baştak, “Tamamlanan projelerin geldiği nokta, Türkiye’nin Canı Hibe Programı’na başlarken koyduğumuz hedeflere önemli ölçüde ulaştığımızı gösteriyor. Yeni dönemde de, aynı heyecanla, Türkiye’nin başka yerlerinde başka türlere can veriyor olmaktan mutluyuz. Bundan sonra da kaynak oluşturma çabalarımıza devam ederek, gelecekte daha fazla projeye destek olacağız. Bu amaçla arkamızda duran tüm bağışçılarımıza teşekkür ederiz," Destek almaya hak kazanan projeler, WWF-Türkiye'nin vereceği proje uygulama eğitiminin ardından, Mart ayında faaliyetlerine başlayacak.
Projeler
Ağaçbaşı Turbalıkları - Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği, Trabzon
Tepeli Pelikanları Koruyoruz - Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Aydın
Muş'ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi - Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği, Muş
Avrupa'nın Devleri (Akkuyruklu Kartal ve Kuğu) - Demirköy Doğayı Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği (DEKAT), Kırklareli
“TEPELİ PELİKANLARI KORUYORUZ” isimli projemizin, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nin, biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek için başlattığı Türkiye’nin Canı Programı’nda desteklenen 4 proje arasına girmesinden dolayı çok mutluyuz.
Proje Büyük Menderes Deltası ve Gediz Deltası’nda EKODOSD ve iştirakçi Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Ortaç ONMUŞ’la birlikte sürdürülecektir.
Proje kapsamında Tepeli Pelikan kolonilerinin düzenli olarak izlenmesi, Büyük Menderes Deltası ve Gediz Deltası’nda her geçen yıl artan kıyı erozyonu ve şiddetli fırtınalar sonucu yok olan üreme kolonilerinde yuva restorasyonları yapılması ve yuvaların dalga ve fırtınalara karşı daha dayanıklı hale getirilmesi, üreme adalarında platform yuvaları dizayn edilerek, alana yerleştirilmesi, pelikan yavrularının halkalanarak izlenmesi, balıkçı kooperatifleri, Sulama Birlikleri, Milli Park Personelleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personellerinin katılımı ile toplantılar düzenlenmesi, delta çevresindeki balıkçılar ve yöre insanlarıyla köylerde toplantılar düzenlenerek bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, pelikanların tanıtılması için panolar ve broşürler yaptırılması ve proje çıktılarının bakanlık ve WWF-Türkiye ile paylaşılması amaçlanmaktadır.
EKODOSD bilim danışmanı üyesi Dr. Ortaç ONMUŞ “Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Tepeli Pelikanların korunmasına yönelik hazırladığımız bu projenin WWF-Türkiye’nin (Türkiye’nin Canı Programı)’nda desteklenen projeler arasına girmesine çok sevindik. Tepeli Pelikanlar doğa koruma için bayrak tür sayıldığından, bu tür üzerine yapılacak her türlü koruma çalışmaları ülkemize uluslararası ölçekte saygınlık kazandıracağına inanıyoruz.” Dedi.