Aydın iline bağlı Akçaköy ve Eğrikavak köyleri arasında yer alan Koçak Kanyonu barındırdığı zengin biyoçeşitlilikle korunan alan statüsüne girmeye aday çok önemli bir doğa alanıdır. Derin yarların oluştuğu yaklaşık 8 km.lik vadide harika manzaralar, benzersiz bitki ve ağaç türleri ve önemli bir yaban hayatının devam ettiği görülmektedir.
Vadiye hayat veren çay yan derelerle birleşip geçtiği yerleşim yerlerine göre isim alarak, Mendegüme, Köseoğlu, Gürlek ve Koçak isimleriyle anılmaktadır. Yörede en bilinen ismiyle Koçak Çayı, kanyonu yararak Büyük Menderes Nehri’ne kadar uzanmaktadır.
Koçak Çayı geçmiş olduğu kanyona hayat verdiği, vadinin özgün klimasının da bölgedeki biyoçeşitliliği zenginleştirdiği görülmektedir.
Yer yer şelaleler oluşturan vadideki zengin flora, botanik tutkunlarını cezbedecek güzelliklerle doludur.
Kanyon içindeki sık bitki örtüsünün yağmur ormanları gibi görüntüler oluşturduğu ve bazı alanlarda gökyüzünün kaybolduğu gözlenmektedir.
Akdeniz Bitki Örtüsünün en güzel örneklerinin görüldüğü vadinin her yükseltisinde farklı bitkileri görmek mümkündür.
Bilinen türlerin yanı sıra, araştırmayı bekleyen yüzlerce bitkiyi barındıran vadide endemik türlerin olduğunu tahmin etmekteyiz.
Benzerine pek rastlanmayan büyüklükteki sandal ağaçlarının, pürüzsüz gövdeleriyle Koçak kanyonunda kocayemişler ve dağ çilekleriyle birlikte yaşadığı görülmektedir.
Defnelerin, asırlık çınar ve meşelerin bolluğu vadideki zenginliğe büyük değer kattığı görülmektedir.
Kestanelerin, cevizlerin bolluğu ve meyve ağaçlarının güzelliği görenlerin ağzını sulandırmaktadır.
Çok az yerde görebildiğimiz yabani karanfillerin ve sıklamenlerin güzellikleri görenleri büyülemektedir.
Vadinin bakirliğinin birçok yaban hayvanının burada barınmasına yol açtığı, özellikle yırtıcı türlerinin çokluğu ve yaptığımız araştırmalarda yöre insanlarının tarifine göre yaban kedisinin de olduğu bilinmektedir. Birçok orman kuşunun olduğu alanda, derin bir şekilde aşağı inen yarlarda kaya kartallarının olduğu görülmektedir.
Vadiden yukarı doğru çıkıldıkça, zeytin ve incirlerin kardeşçe yaşadıkları yöre insanın ekonomisine büyük katkı yaptıkları görülmektedir.
Yüzlerce yıl önce kullanılan kervan yollarının izleri ve araştırmayı bekleyen mermer sütün kaideleri, kendilerini araştıracak bilim insanlarını beklemektedir.
Koçak Kanyonunun biyolojik çeşitliliğini tehdit eden 3 önemli neden bulunmaktadır. Bunlardan birisi ağaç katliamıdır.
Koçak Kanyonunun önemli zenginliklerinden olan sandalların, çınarların, meşelerin her yıl olduğu gibi, bu sonbahar yılında da kıyıma uğradıklarını görmekteyiz.
Her köyün en büyük derdi olan ve çözüm bekleyen çöplerin, yüksek yarların üzerinden aşağıya doğru derin vadiye atılmaya devam ettiğini görmekteyiz.
Çok önemli kuş türlerini barındıran vadide yapılan avcılık, kontrolsüz bir şekilde bölgedeki yaban hayatına büyük zarar vermektedir.
Koçak Kanyonu biyogenetik rezerv alanı olabilecek bitki zenginlikleriyle doludur. Değişik türde amfibi, kara ve su kaplumbağaları, farklı sürüngenler ve birçok yaban hayvanıyla zengin bir ekosistem alanı olduğu görülmektedir. Böylesine zengin alandaki bitki ve ağaç türlerinin, diğer canlıların ve bu canlıların yaşam alanlarının acil olarak korunma altına alınması gerekir. Bunun da tek yolunun bu önemli doğa alanının Tabiat Parkı yapılmasıyla gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Aydın, yanı başındaki ekoturizm açısından çok önemli bir alan olabilecek bu zenginliğin farkına varmalı ve bu alanın korunmasına destek vermelidir. Bu alanın korunması bu yörede yaşayan insanların geleceği ve ekonomileri içinde çok önemlidir. Başta Aydın Valiliği olmak üzere, Orman ve Su İşleri ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine de büyük görev düşmektedir.