Salih Adası’nda yaşayan ve bir doğa aşığı olan üyelerimizden Gürsel AKONOK Hecht’in ihbarıyla müdahale ettiğimiz Chelonia mydas cinsi yeşil kaplumbağayı, ön kolunda bulunan derin yaralar nedeniyle Dalyan’da bulunan Deniz kaplumbağaları Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon merkezine götürmüştük.
Dalyan’da bulunan DEKAMER’de ilk müdahalesi yapılan yeşil kaplumbağa yaklaşık 20 gündür gözetim altında tutularak tedavisine devam edildi.
Yapılan son incelemelerde derin yaraların iyileşme umudu taşımadığı, aksine vücuda zarar vereceği saptanarak operasyon yapılmasına karar verildi.
DEKAMER’den alınan yeşil kaplumbağa, daha geniş imkanların bulunduğu Denizli Pamukkale Üniversitesi’ne getirildi.
Üniversitede Veteriner Hekim Barbaros ŞAHİN, Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Habip ATALAY, Doç. Dr. Eyüp BAŞKALE ve Prof. Dr. Yakup KASKA’dan oluşan bir ekiple ameliyata alındı. Başarılı geçen ameliyat sonucunda yeşil kaplumbağa ampute (önkolu alındı) edildi.
Durumu iyi görülen kaplumbağa 3-5 gün üniversitede bakıldıktan sonra, tekrar DEKAMER’e götürülecek. DEKAMER’de gerekli tedavisi ve bakımının yapılarak uzmanlardan oluşan heyetin uygun gördüğü bir zamanda tekrar doğal yaşam alanı olan denize bırakılması düşünülmektedir.
Nesilleri tehlike altında bulunan deniz kaplumbağaları genellikle insan hatalarından ya da kasti olarak yaralanmaktadır. Önceki yıllarda bu tür kazalarda yaralı kaplumbağalara müdahale edilemiyor ve bu hayvanlar yaşamını yitiriyordu. Bazı duyarlı insanların ilkel çabaları bu hayvanların yaşatmaya yetmiyordu. DEKAMER gibi merkezlerin yapılması, nesilleri tehlike altında bulunan bu canlıların başlarına gelen kazalarda tekrar hayat dönmelerini sağlamaktadır.
Son yıllarda deniz kaplumbağaları konusunda insanlarda büyük bir duyarlılığın geliştiğini görmekteyiz. Bu canlıların yaşam alanları olan denizlerin kirletilmemesi, yaralı deniz kaplumbağaları için bu merkezlerin daha teknik imkanlara kavuşturulması ve hatta yaralı deniz kaplumbağalarının denizden taşınmalarını sağlayacak imkanların oluşturulması gerekir.