Kuşadası Rehberlerden Ozan SAYIN’ın ihbarı üzerine, Dünyaca ünlü Efes Antik kentine gittik.
Ozan Sayın turistleri gezdirirken, Efes Antik kenti tiyatrosunun önünde yer alan liman caddesindeki sütunların üzerinde yavru bir leylek olduğunu ve yavrunun yanına ebeveynlerini hiç görmediğini söyledi.
Yuvadaki yavru leyleği gündüzleri Kuşadalı rehberlere, geceleri Efes Antik kentinin bekçilerine gözlem yaptırdık. Yavru leyleğin yanına başka hiçbir leyleğin gelmediğini söylediler.
Son yıllarda leyleklerle ilgili başarılı çalışmalar yapan Selçuk belediyesinden veteriner Osman YELKEN’i bilgilendirdik. Üyelerimizden Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden ornitolog Dr. Ortaç ONMUŞ’u aradık.
Dr. Ortaç ONMUŞ’la Efes’e gelerek yuva yerinde inceleme yaptık. Yavru leyleğin halsiz, bitkin aç ve susuz olduğunu görerek yuvadan indirilmesine karar verdik.
Bu konuda Selçuk müzesi Müdürü Cengiz TOPAL’dan izin aldık. Selçuk Gediz Edaş Elektrik kurumundan yardım istedik. Yavru leyleği aşağıya indirdik.
40 derece güneşin altında aç susuz bir şekilde kalan leyleği kontrol ettik. Açlıktan toprakları yemeye başladığını gördük.
Bitkin düşen yavru leyleğe su verdik.
Efes Antik kentini gezen turistlerin çocukları ilk kez gördükleri leylek yavrusunu çok sevdiler. Leyleğin turistlerin yoğun ilgisini çektiğini gördük. Selçuk bu yönden çok şanslı bir kent, yanı başındaki Pamucak sulak alanı nedeniyle birçok leylek şehrin içinde yuva yapmış durumda. Leyleklerle ilgili birkaç bilgilendirme panosunu kentin muhtelif yerlerine dikmeleri halinde bu ilginin daha artacağını tahmin ediyoruz.
Belki bu leyleğin ataları Efes’lilerin yaşadığı dönemlerde yine bu alanda üremekteydi. Bu yavruya da halka takılacak ve tekrar gelip gelmediği izlenecek.
Efes’li yavru leylek, diğer yaralı leyleklerin bakıldığı doğal sulak alan kıyısındaki geçici bakım alanına konuldu. İyileşen yavru leylekler tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılmaktadır. Efes’li yavru leylek göç gününe kadar kendini toparlayabildiği takdirde o da doğal alana bırakılacak. Göç tarihine kadar uçamazsa, İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkına verilecek.
Son yıllarda duyarlılık bilincinin giderek artmakta olduğunu görüyoruz. İnsanlar doğal yaşama zarar verdiği kadar, aynı zamanda da yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bu konuda her kesimden destek geldiğini görmekteyiz.
Efes’li yavru leyleğin kurtulmasında emeği geçen Kuşadalı Rehber Ozan SAYIN’a, Selçuk Müzesi Müdürü Cengiz TOPAL’a, Efes Antik kenti gece bekçilerine, Selçuk Belediyesi Veterineri Osman YELKEN’e, Gediz Edaş Elektrik Kurumuna, Dr. Ortaç ONMUŞ ve Şayika ONMUŞ’a teşekkür ederiz.