Ege Üniversitesi Ornitoloji ekibi (Dr. Ortaç Onmuş, Prof. Dr. Mehmet Sıkı ve Biyolog Orhan Gül) Selçuk, Sındırgı, Menemen’de ve EKODOSD işbirliğiyle Aşağı Büyük Menderes Havzası köylerinde yapmış olduğu halkalama sonuçlarında ilginç rastlantılar ortaya çıkmaya başladı.
2010 yılında Selçuk’ta halkalan bir leyleğin bu yıl Söke’nin Karacahayıt Köyüne gelmesi, 2010 ve 2011 yıllarında Söke’nin Avşar Köyü’nde halkalanan leyleklerin tekrar Avşar’a gelmelerinden sonra, komşu Yunanistan’dan yeni bir haber geldi.
Yunanistan’ın Gonimo köyünde yaşayan Anestis Ketsetzidis isimli Yunanlı bir doğasever tarafından, Yunanistan Doğa Koruma ve Milli Parklar personelinden Theodoros Naziridis’e ayağında halka bulunan bir leyleğin elektrik çarparak öldüğü söylenir.
Naziridis halka kodlarını, Ege Üniversitesinden Dr. Ortaç ONMUŞ’a bildirir. Kodlara bakıldığında leyleğin 2011 yılında Söke’nin Gölbent köyünde halkalandığı meydana çıkar.
Ornitolog Dr. Ortaç ONMUŞ “Söke’nin Gölbent köyünde 2011 yılında halkalanan “TASP” kodlu leylek, Yunanistan’da Selanik ilinin yaklaşık 70 km kuzeyinde Kerkini Gölü yakınında Gomino Köyü’nde bulundu. Burada yuva kuran ve dört yavrusu olan leylek ne yazık ki yakın zamanda elektrik tellerine çarparak yaşamını yitirdi. Halkalandığı yerden kuş uçuşu 530 km uzakta bir alana giderek kendine yuva kuran bu leyleğin bu şaşırtıcı derecede uzak mesafede yer değiştirmesi bir dünya rekorudur! Fotoğraflardan yapılan analiz sonucunda dişi bir birey olduğu tespit edilen Leyleğin olası olarak kışlama alanında ya da göç güzergahı üzerinde tanıştığı bir yol arkadaşıyla hayatını birleştirmek istediği ve yeni üreme bölgesine gittiği anlaşılıyor. Bu iddiamızın gerçek olup olmadığını bilemiyoruz ancak görünen o ki Leylekler bizim onlar hakkında bildiklerimizin çok daha fazla sırra sahipler. Bilim insanları olarak bizlerin görevi bilinmeyen doğal gerçekleri su üstüne çıkarmak ve olumsuz etki ve baskı altındaki doğanın dengesini korumasına yardımcı olmaktır. Leylek Halkalama ve Koruma çalışmalarından elde ettiğimiz sonuçlar Leyleklerin farklı coğrafyalarda benzer sorunlarla karşı karşıya olduğu yönündedir. Ancak, Leyleklerin korunması için yerel, ulusal ve uluslararası işbirlikleri gerekmekte ve olmazsa olmazdır.
Bu değerli gözlemi bizimle paylaşan Yunanistan Kerkini Gölü Milli Park Personeli Theodoros Naziridis’e çok teşekkür ederiz.” Dedi.
Eski yıllarda pek farkında bile olunmayan leyleklerin, yapılan bilimsel çalışmalarla gerek kırsal da gerekse uluslar arası düzeyde ilgi çekmeye başladığı görülmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, EKODOSD işbirliği ve AYDEM kuruluşunun da katkılarıyla A.B.M.Havzası’nda leylek koruma ve izleme çalışmaları başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Halkalama çalışmalarından önce leyleklerin ne yaptıkları, nerelere göçtükleri bilinmiyordu. Yapılan çalışmalara köylülerin leylekler geldiğinde halka gözlemi yaparak destek vermeleri, bu konuda bilinçlenmenin gelişmeye başladığını göstermektedir. Yunanistan’dan böyle bir haber gelmesi bilinçlenmenin uluslar arası düzeye ulaştığını göstermektedir. Gerek yerel, gerekse uluslar arası yapılan işbirlikleri ve paylaşımlar, hem leyleklerin hem de sulak alanların korunmasına katkı yapacaktır.