Aydın Gaşağı olarak bilinen Centaurea mykalea, Anavatanı Kuşadası olup, ilk defa Kuşadası’ndan toplanarak bilim dünyasına tanıtılmış ve adını Samsun Dağları’nın antik ismi olan Mykale’den almıştır.
Bu bitki türünü geçtiğimiz yıl Kuşadası Belediyesi-Pamukkale Üniversitesi-EKODOSD işbirliğiyle sürdürdüğümüz bitki envanter çalışmaları sırasında 3 alanda tespit etmiştik.
Bu alanlardan birisi Kuşadası Soğucak kavşağında bulunan bir tarlanın içindeki böğürtlenlerle dolu bir noktaydı.
Geçtiğimiz bahar aylarında Aydın Gaşağı’nın olduğu alandaki tüm bitkilerin yakıldığı görmüş ve üzülmüştük. Haziran ayının girmesiyle birlikte alanda yaptığımız incelemelerde bitkilerin tekrar çıktığını görerek sevindik.
Bugün bir Caretta ihbarı üzerine alanın yanından geçerken bir dozerin bitkilerin bulunduğu alanı düzelttiğini gördük.
Hemen müdahale ederek dozerin çalışmasını durdurduk. Mal sahibini arayarak alana gelmesini söyledik. Arazinin sahibi, bu yerin kendisine ait tapulu bir yer olduğunu, burayı düzlettirerek bir şeyler ekmek istediğini belirtti. Bu bitkinin dünyada sadece bu bölgede yetiştiğini ve bu alanında yetiştiği 3 noktadan biri olduğunu söyledik. Şaşıran mal sahibi “bunca yıldır buradayım, ama böyle bir şeyi ilk kez duyuyor ve görüyorum” dedi. “Madem bu kadar kıymetli bir bitki, ne gerekiyorsa yapalım” dedi.
Bitkilerin çıktığı alanı belirledik. Etrafını koruma altına aldık. Buraya bir de tanıtım panosu dikebileceğimizi söyledik.
Artık parmakla sayılabilecek kadar azalan Aydın Gaşakları, dozerin tahribatından bir tesadüf sonucunda tamamen yok olmaktan kurtuldu.
Bitki yönüyle çok zengin doğal kaynak değerlerine sahibiz. Ancak bu değerlerin korunması yönünde bir çalışmanın olmadığını da görüyoruz. Aydın Gaşağı’nın çıktığı alanların korunma altına alınması için geçtiğimiz yıl ilgili kurumlara gerekli yazılar göndermiştik. Ancak bu değerlerin korunması bugün olduğu gibi tesadüflere bağlı kalmaktadır. Henüz keşfedilmeyen neleri kaybettiğimizin farkında bile değiliz. Hiç olmazsa tespit edilenleri korumamız gerekli. Kuşadası’nın tanıtımına katkı yapabilecek endemik Aydın Gaşağı’na, tüm Kuşadalıların sahip çıkması gerekir. Arazi sahibinin “Bilmiyordum” sözünden yola çıkarak, bilinçlendirme ve bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış oldu.