Aydın'ın Yenipazar ilçesine bağlı Direcik Köyü 1995 yılından bu yana örneğine az rastlanılan bir olaya ev sahipliği yapmaktadır.
Akçay’la Büyük Menderes Nehri’nin buluştuğu bölgedeki tarlaların toplulaştırılma çalışmaları yapılırken, buradaki doğal hayat düşünülmeden kesilen karaağaçlar, önemli bir kuş türünün barınmalarını sağlamaktaydı.
Yuva yaptıkları ağaçların kesildiğini gören gribalıkçıl kuşları, üredikleri ve beslenmeleri sağlayan sulakalanlarla dolu bu bölgeyi terk etmemek için, Direcik’lilerle birlikte yaşamaya razı olarak, yıllardır köydeki fıstık çamlarına yuvalarını yapıyorlar.
Direcik köylüleri köylerine Ocak ayında gelip, Ağustos ayında giden bu yaban kuşlarını, köyü inleten çığlıklarına rağmen sahip çıkarak yıllardır gribalıkçıllarla barışık bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar.
Doğa duyarlılığıyla bilinen köyün muhtarı Emin YİĞİT, kuşların bulunduğu parktaki kahveyi rahatsız olmasınlar diye kapatacak kadar hassas birisi.
Bir yaban kuşu olan Gribalıkçılların bir köyde üremesi ve köylülerle birlikte yaşaması çevrede birçok kişinin ilgisini çekmektedir.
Kuşların köyde olduğunu duyan birçok grup Kuşadası’ndan, Aydın’dan, İzmir’den köye gelerek hayranlıkla gribalıkçılları izledikleri görülmektedir. Bu konuda muhtara Avrupa’dan bile destekleyici olumlu mesajlar ulaşmaktadır.
Son bir yıldır köydeki fıstık çamlarında köy halkının harita böceği dediği zararlı böcek türünün, 4 adet ağacı tamamen kuruttuğu görülmektedir. Müracaat edilmesine rağmen ilgili kurumlardan bugüne kadar bir yardım gelmemiştir. Aynı hastalık gribalıkçıllar için çok önemli olan diğer ağaçlara sıçramadan bir an önce önlem alınması gerekir. Bu konuda ilgili kurumları tekrar bilgilendireceğiz.
Kuruyan ağaçlarda yuvası bulunan gribalıkçıllar, yuvaları açıkta kaldığından doğa koşulları nedeniyle tehlike altına girmektedir.
Rüzgardan ya da kuruyan dalların kırılması sonucu birçok yavru yere düşmekte, bazıları telef olmakta sağlam olanlar tekrar yuvasına bırakılmaktadır.
2009 yılında 50 olan yuva sayısının, bugün 100 yuvaya ulaştığı görülmektedir. Bu hızlı nüfus artışı önemli bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Sayıları hızla artan kuşlar barınma sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Direcik köyünde konaklayacak yer bulamayan gribalıkçıllar, komşu Donduran Köyü’ne göç etmek zorunda kalmışlar. Ancak Donduran köyünde de önümüzdeki yıllarda bir sıkıntı yaşanacağı görülmektedir. Çünkü köyde tek bir adet fıstık çamı ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçta da konaklayacak yer kalmamıştır.
Direcik köylüleri bu yüzden çok üzüntülüler.
Başta Direcik Köyü muhtarı Emin YİĞİT olmak üzere tüm köy halkının bu kuşlara olan ilgisi ve sevgisi herkese örnek olmalıdır. Köydeki eğitim seviyesi bu duyarlılığı desteklemektedir. Yanıbaşında Türkiye’nin Cittaslow(Sakin şehir) kentlerinden biri olan Yenipazar’ın bulunması da bir şanstır. Bölgenin hem doğa hem de tarih açısından zenginliklerle dolu olduğu görülmektedir.
Sakin Şehir Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran ERDEN’i ziyaret ettik. Yenipazar’la ilgili bilgiler aldık. Yavaş şehrin getirebileceği olumlu sonuçlar üzerinde konuştuk.
Başkan Yüsran ERDEN bizleri eski menderes yatağı olan Aşağı Dip Gölü diye bilinen doğal bir alanı gezdirdi.
Burada yapmış oldukları düzenlemeleri, manzara izleme teraslarını ve kuş gözlem kulelerini gösterdi. Pek fazla bilinmeyen ancak burada yapılan düzenlemelerden sonra bir cazibe merkezi olması düşünülen alanda, koruma-kullanma dengesi gözeterek konukları ve kentte yaşayan öğrencileri doğal hayatla buluşturmak istediklerini söyledi.
Biz de önümüzdeki kış aylarında alandaki kuş türlerinin ve bitki çeşitliliğinin tespitlerinde yardımcı olabileceğimizi belirttik. Bu türlerin fotoğrafları ve bilgilerinin alana dikilecek panolarda gösterilerek, gelen konukların hem bilgilendirilmesi hem de bilinçlendirilmesini sağlayacağını söyledik.
Başkan ERDEN kentteki kültür merkezini de gezdirip, Yenipazar’ın gastronomide de iyi olduğunu söyleyerek, ünlü pidelerinden bizlere tattırdı ve kentin kültürünü yansıtan kitaplarından hediye etti.