Araç sayısının hızla artması daha geniş yolların yapılarak insanların rahat etmesini sağlarken, yaban hayatındaki canlılar için büyük tehlikelere neden olduğu görülmektedir. Büyük bir hızla kaybedilen doğal alanlar yüzünden, burada yaşayan canlıların su içmek, yiyecek aramak ve barınmak için sürekli hareket ettikleri ve bu gereksinimlerini sağlamak için kara yollarını kullanmak zorunda kaldıkları bilinmektedir.
Genellikle yaban hayvan hareketleri gece olduğundan, karayollarından geçişlerde dikkatsiz sürücüler tarafından çoğu kez ölümle sonuçlanan kazalar meydana gelmektedir.
Ormanların yok oluşu, makiliklerin tahribatı bölgede yaşayan yaban hayvanlarının daha geniş coğrafyaya dağılmasına neden olmaktadır. Tüm planlamaların insanlara göre düşünülmesi, yaban hayatı doğal geçiş koridorlarının kaybolması, yaban hayvanları için bu tür geçiş koridorlarının yapılmaması türlerin daha da azalmasına neden olmaktadır.
Bir porsuk(Meles meles) yavrusu Kuşadası yakınlarında gece dikkatsiz bir sürücü tarafından çarpılır, ancak sürücü durmadan yoluna devam eder. Arkadan gelen araçtaki Emin SAMURKAŞ isimli duyarlı bir vatandaş tarafından çırpınmakta olan porsuk yavrusu yoldan alınır ve EKODOSD’a haber verilir.
Duyarlı vatandaştan gece teslim aldığımız porsuk yavrusunu gönüllü veteriner üyemiz Nevzat YILDIZLI’ya götürdük.
Görünürde yara izi bulunmayan yavrunun filmleri çekildi.
Herhangi bir kırık çıkık gibi bulguya rastlanmadı. Çarpmanın etkisiyle doku zedelenmesi olduğu ve şok tesiri yaptığı sanılmaktadır. Ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanan yavru bir süre gözetim altında tutulacak. Porsuk yavrusunu Kuşadası Doğa Koruma Milli Park Müdürlüğüne teslim ettik. İyileşme sürecinden sonra tekrar doğal yaşam alanına bırakılacak.
PORSUK (Meles meles)
Kısa bodur olan Porsuk oldukça kaslı güçlü bir hayvandır. Sık ve kalın tüyleri soğuğa dayanıklı bir koruyucudur. Ormanlık ve tarım alanlarında, dağların kayalık ve çalılık kısımlarında yaşarlar. Uzun tırnakları sayesinde çok iyi kazıcıdırlar. Birçok çıkışı olan inler kazarak burada yaşarlar. Genellikle gündüzleri uyuyup, geceleri avlanırlar. Bitki köklerini, küçük memelileri, bal, solucan ve sürüngenleri yerler. Yuvasında kullandığı ot ve yaprakları her gece dışarı çıkararak havalandırır, sabah olmadan tekrar yuvasına taşır. Dışkıları için özel çukur kazarlar. Aile fertlerinden ölen olursa onu gömerek örterler. Kemiricileri, sürüngenleri ve birçok böcekleri avladığından çiftçilere çok faydası vardır. Zehirli yılanlardan ve kendisinden büyük hayvanlara hiç korkmadan saldırırlar.