Büyük Menderes Deltası barındırdığı zengin biyolojik çeşitlilik nedeniyle 1994 yılında Dilek Yarımadası Milli Parkı’na dahil edilmiştir. 256 kuş türüne, zengin bitki örtüsü ve sualtı canlılarına sahiptir.
Bu zenginliklerden birisi de Tüylü Çan çiçekleridir. Dünyada sadece Kuşadası ve çevresinde yetişmektedir.
Latincede küçük çan anlamına gelen Campanula’dan adını alan Tüylü Çan Çiçekleri(Campanula tomentosa lam.) deltanın endemik türlerindendir.
Ülkemizde endemizm oranı en yüksek cinsler arasında yer alan Tüylü Çan Çiçeklerini izlemenin en güzel zamanıdır.
Çan çiçekleri Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ve Kuşadası çevresinde görülmektedir. En çok yoğunlaştığı alan Büyük Menderes Deltası’nın kuzey kıyılarıdır. Bu kıyılarda yer alan toprak falezlerin üzeri harika renkleri olan çan çiçekleriyle süslüdür.
Kuşadası her ne kadar betonlaşmalarla anılsa da yanı başında başta Milli Park olmak üzere çok önemli doğa alanlarına sahiptir. Kent içindeki Doğal Botanik Parkıyla birlikte, çevresinde de zengin bitki çeşitliliğinin olduğu görülmektedir.
Tüylü Çan Çiçekleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde “Hassas”(Vu) kategorisinde yer almaktadır. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında herkesin dikkatini çeken mor renkleriyle görenlerin ilgisini çekmektedir.
Doğanın bu harika çiçeklerine gerekli duyarlılığın gösterilmesi, koruma bilincinin geliştirilmesi ve mutlaka tanıtılarak botanik turizmine kazandırılması gerekir.
Çan çiçeklerini görmeye gelenler, aynı zamanda Büyük Menderes Deltası’nın eşsiz güzelliğini yerinde görebilmektedir.
Eşi öldüğünde başka bir eşle bağlantı kurmayıp, ölen eşinin arkasından yas tuttuğu bilinen Angıt kuşları da çok yakından görülebilmektedir.
Büyük Menderes Deltası’nın doğal zenginliklerini izlendikten sonra, Ege’nin lezzetli balıkları deltanın salaş restoranlarında tadılabilmektedir.
Türkiye’deki en önemli sulak alanlardan biri olan Büyük Menderes Deltası’nın doğal yapısı bozulmadan, koruma-kullanma dengesi gözeterek ve çevre duyarlılığı gösterilerek kullanılmalıdır. Deltada kuş gözlem turizmi, botanik turizmi, otantik köy turizmi, geleneksel balıkçılık ve yaban hayatı gözlemi, savaş alanı turizmi gibi yılın 12 ayı yapılabilecek etkinlik alanları bulunmaktadır.
Gelen tüm yabancıların hayranlık duyduğu deltanın önüne, balık çiftliklerin yerleştirilme talebi halen sürdürülmektedir. Deltadaki kıyı ekosistemini olumsuz olarak etkileyecek bu tür çalışmalara izin verilmemelidir. Denizlerimizde çiftlik kurulabilecek birçok alan bulunmaktadır. Ancak böyle bir delta yaratmamız mümkün değildir. Doğal alanlarımızı hep birlikte korumamız gerekir.