Güneş Büyük Menderes Deltası’ndan denize doğru indiğinde, gökyüzünü kaplayan 200 kadar karakuşun ne olduğu önce anlaşılamadı.
Karakuşlar, tarihte bilimsel düşüncenin temelinin atıldığı, özgür düşünceye dayalı bilimsel araştırmaların yapıldığı, Thales, Aristo, Anaximandros ve Anaximenes gibi güçlü filozofların yetiştiği Antik Milet kentinin üzerinde uçmaya başladılar.
Tarihte önemli bir liman kenti olan, günümüzde ise menderesin getirdiği aluvyonlarla denizden hayli uzaklaşan Milet, kış taşkınlarıyla sular altında kalmaktadır. Yüzyıllardır var olan sulak alanları kuşların buraya gelmesine neden olmaktadır.
Antik Milet kentinin önündeki sulak alanlara gelen kuşların, yaz göçmeni
Latincesi "Plegadis falcinellus" olan Çeltikçi kuşları olduğu anlaşıldı.
Uzun ince tırpana benzeyen gagası, yeşil ve kestane renkli tüyleriyle harika görülen Çeltikçi kuşları, uzaktan bakıldığında simsiyah görülmekte farklı kuşlarla karıştırılmaktadır.
Yöre insanları tarafından karaleylek olarak söylenen Çeltikçi kuşları, genellikle sığ göllerde, bataklıklarda, ıslak çayır ve sulu tarım arazilerinde beslenmektedir.
Balık, kurbağa ve diğer su canlılarıyla beslenen Çeltikçi kuşları için, koruma altında olan Milet’in arazileri hem beslenme hem de kendilerinin emniyeti açısından cazip geldiği görülmektedir.
1800’lü yıllarda Büyük Menderes Deltası’nda ürediği bilinen Çeltikçi kuşları, uzun yıllar sonra hem de bu kadar büyük bir popülasyonun görülmesi son derece sevindirici bir durumdur. Bu görsel şöleni keşke herkes izleyebilseydi.
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi bilim adamı EKODOSD bilim danışmanlarından Ornitolog Dr. Ortaç ONMUŞ "Plegadis falcinellus" Çeltikçi kuşları kelaynakların çok yakın akrabasıdır. Sulak alanları daha da kaybedersek kelaynakları kaybettiğimiz gibi bu kuşları da kaybederiz. Çeltikçi gibi kuşlar Avrupa’da yok denecek kadar az olduğundan, Avrupalı kuş gözlemcilerinin çok ilgisini çeken türlerdendir. Bu kadar çok Çeltikçi kuşunun bir arada görülmesi çok sevindiricidir. Bu tür kuşlar sulak alanların tahrip edilmesi ve tarımsal ilaçlar nedeniyle tehdit altındadır. Sulak alanlarımızın ne kadar önemli olduğunu Çeltikçi kuşları göstermektedir. “