Söke İlçesi ve Sazlı Beldesi arasında kalan, yöre insanlarının Şarlak adını verdikleri 200 metreden aşağıya dökülen Aydın’ın en yüksek şelalesi, eski günlerini aratmayacak şekilde gürül gürül akmaya devam ediyor.
Şarlak 1970’li yıllarda Sökeli ailelerin piknik yaptıkları en önemli mesire yeriydi. Daha henüz deniz kültürünün gelişmediği yıllarda, aileler çoluk-çocuk yanlarında aldıkları yiyeceklerle birlikte Şarlak’a gelinir, piknik yapılır, oyunlar oynanırdı. O yıllarda poşet, naylon yaygın olmadığı için aileler yiyeceklerini çıkınlarda, sepetlerde getirirler, sofra bezleri yerlere kurulur ve yemekler yendikten sonra geriye sadece yiyecek artıkları kalır, onları da bölgede bulunan hayvanlar ve kuşlar yerdi.
70’li yıllardan sonra rotalarını değiştiren ailelerin en önemli mesire alanı Dilek Yarımadası Milli Parkı İçmeler Koyu olmuş ve o günden bu yana Şarlak unutulmuştur. 40 yaşın üstündekilerin çok iyi bildiği Şarlak, mesire alanı olduğu kadar, döneminin eğitim kurumlarının öğrencilere doğayı tanıtmak için geldikleri bir doğa alanıydı.
Günümüzde yeni yetişen nesillerin varlığından habersiz oldukları Şarlak, Söke’nin hemen yanı başında önemli bir doğa alanıdır.
Yaptığımız yüzeysel araştırmalarda Şarlak’ta önemli bir ekosistemin devam ettiğini gördük.
Yüksek kayalıklardan dökülen su, bölgede çeşitli bitki ve birçok canlı türüyle birlikte zengin bir ekosistem yaratmış.
Bitkilerin çiçeklenmeye başlamasıyla birlikte, önümüzdeki günlerde alanın rengarenk olacağı görülmektedir.
Dünyada sadece Milli parkta ve Kuşadası çevresinde yetiştiği bilinen nadir türlerden Çan çiçeklerinin, Şarlak kayalıklarında da yetiştiğini tespit ettik.
Alanda birçok kuş türünün varlığıyla birlikte yırtıcı kuşların olduğunu da gördük.
Alanda yaptığımız araştırmalardaki buluntulardan, bazı küçük yırtıcı türlerin yaşadığını anladık.
Havaların ısınmasıyla birlikte yüzeye çıkacak olan sürüngenlerin besin sıkıntısı çekmeyeceklerini gördük.
Şarlak suyunun 200 metreden süzülerek dökülüşünü, suyun çıkardığı muhteşem sesi, bu su sayesinde oluşan zengin ekosistemi yerinde görmek isteyenler, Söke’ye 5 dk mesafedeki bu tabiat harikasına gitsinler. Şelaleleri televizyonlarda gören öğrencilere bu tabiat harikasını göstermek, suyun önemini anlatmak, su sayesinde alanda oluşan zengin ekosistemi yerinde gösterebilmek için, Şarlak önemli ve güzel bir doğa alanıdır.