Söke Kaymakamlığı – EKODOSOD işbirliğiyle Kuşadası Davutlar’da bulunan “Oleatrium Özel Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi”nde bir etkinlik gerçekleştirildi.
EKODOSD Onursal üyeleri Gürsel ve Hasan TONBUL çiftine ait Değirmen çiftliğindeki müzeye, Söke Kaymakamı Mehmet DEMİREZER, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal KOCABAŞ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden uzmanlar, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa ÖZTÜRK, Söke’ye bağlı zeytinciliğin yaygın yapıldığı köy Muhtarları ve EKODOSD üyeleri katıldılar.
Tarihi müze Gürsel TONBUL’un rehberliğinde gezilerek, müzenin yapılışı, zeytinin tarihi ve 2500 yıllık süreç içerisindeki zaman dilimleri, 30 yıl sabırla ve itina ile toplanan parçaların birleştirilmesiyle oluşturulan işlikler üzerinde gösterilmiştir.
Müzeyi hayranlık içinde gezen ziyaretçiler, Antik Dönem’den yakın döneme kadar zeytinyağının çıkarılışını ve zaman diliminde kullanılan aletleri ve her dönemde teknolojinin nasıl değiştiğini aletler üzerinde görmüşlerdir.
Müze gezildikten sonra büyük salonda sunumlara geçilmiştir.
EKODOSD Başkanı Bahattin SÜRÜCÜ, Söke’ye bağlı köylerde çalışmalar sürdürdüklerini, bu çalışmalardan birisinin eski yıllara ait zeytin yağı işlikleri olduğunu, köylerde atıl bir şekilde duran “Ayak Yağı” düzeneklerinin aslında hepsinin birer açık hava müzesi niteliği taşıdığını, ancak son yıllarda bu aletlerin artık tahrip olmaya başladığını ve muhtarların bu değerlerine sahip çıkması gerektiğini ve ileride bu bölgede yapılacak ekoturizm kapsamında bunların sergilenebileceğini belirtti.
Gürsel TONBUL yaptığı sunumda, genel olarak insan-doğa ilişkilerini, küresel ısınmayı, tarım çeşitlerini anlattı.
Organik tarımı ve bu tarım şeklinin nasıl yapılması gerektiğini, neden organik tarımın yaygınlaşması gerektiğini örneklerle sundu.
Söke Kaymakamı Mehmet DEMİREZER; özellikle ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olan kırsal kesimde yaşayan insanlar için bu tür etkinliklerin ve gezilerin çok yararlı olduğunu, yeni gelişmelerin, uygulamaların takip edilmesini, köylerde var olan değerlerin korunabilmesi için böyle güzel örneklerin görülmesi gerektiğini söyledi.
Gürsel TONBUL’a özellikle organik zeytin ve zeytinyağı konusunda sorular soruldu. Bu konuda işbirliği önerildi. Gürsel TONBUL organik tarım konusunda bilgilerini ve deneyimlerini muhtarlarla paylaştı ve her zaman yardımcı olabileceğini belirtti.
Kamu kurumları, özel kuruluşlar, köy muhtarlıkları ve sivil toplum kuruluşları işbirliği halinde bu tür etkinlikleri çoğaltarak yapmalı, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalıdır. Bu tür örnekler doğal kaynaklarımızın daha iyi kullanılmasına, tarihimizin daha iyi korunmasına ve tarımımızın daha iyi sürdürülebilir bir şekilde yapılmasına katkı yapacaktır.
Katkıları nedeniyle Gürsel TONBUL’a, katılımları nedeniyle Söke Kaymakamı Mehmet DEMİREZER’e, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarına, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal KOCABAŞ’a ve Söke Köy Muhtarlarına teşekkür ederiz.