Onursal üyemiz Dr. Anneliese PESCHLOW derneğimizi ziyarette bulundu.
Cumartesi günü İstanbul’dan Aktüel Arkeoloji dergisinin organize ettiği Anadolu’ya Saygı otobüsüyle gelecek arkeolojiyi sevenlerin oluşturduğu grupla, Söke’ye bağlı Karakaya Köyü bölgesindeki kaya resimlerinin olduğu Karadere Mağarası’na gidileceğinden, organizasyonla ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Dr. Anneliese PESCHLOW Kuşadası’ndaki Uğur MUMCU parkından geçerken gördüğü ünlü bilim insanlarından bazılarını tanıdığını görünce çok heyecanlandı.
Genç bir arkeologken tanıştığı dünyaca ünlü bilim insanların anısına saygı olarak büstlerine birer çiçek koydu.
“Benim hocam değildi ama hocaların hocasıydı” dediği Ekrem AKURGAL’ın büstüne çiçek koyarak saygısını gösterdi.
Arkeolog olan Ordinaryüs Prof. Dr. Ekrem AKURGAL, özellikle eski İzmir kentini ortaya çıkaran kazısıyla Anadolu arkeolojisine önemli katkılarda bulunmuştur. Bu katkılarından dolayı yurt içi ve yurt dışında Goethe madalyası, T.C. Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü, Belçika Kraliyet Nişanı gibi birçok önemli ödülle onurlandırılmıştır. Hitit, Frig, Urartu, Geç Hitit sanatlarını da inceleyerek kaynak kitaplar yayınlamıştır.
PESCLOW çiçeklerden birini, Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid MANSEL’in büstüne koydu.
MANSEL, Atatürk’ün Türkiye’de arkeoloji yapacak yetişmiş insan olmadığı için devlet bursuyla yurt dışına gönderilen öğrencilerden biri olup, Türk arkeolojisinin kurucularındandır.
Değerli bilim adamı MANSEL, Side ve Perge’de başlattığı kazılarla Akdeniz çevresinde gelişen uygarlıklara ait birçok eserin gün ışığına çıkarılmasını sağlamış. Bu konuda yazdığı eserleriyle kaynak yaratan MANSEL, Türkiye’de Klasik Arkeoloji alanındaki sistemli araştırmaların öncülerindendir. Profesör MANSEL, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü’nün kurucusudur.
PESCHLOW çiçeklerden birini “bana kızım derdi” dediği Aydın Cumhuriyet kadınlarından Prof. Dr. Jale İNAN’ın büstüne koydu.
Jale İNAN, özellikle Side, Perge, Kremna, Pamphlia Seleukeıa kazılarıyla, arkeoloji dünyasına önemli katkılarda bulunarak bilim dünyasında yerini almıştır. Yapmış olduğu kazıların yanı sıra, Side Müzesi’ni de kuran Jale İNAN 1980 yılında Perge kazıları sırasında bulduğu bir heykel parçasının peşinde, polisiye roman kahramanlarını taş çıkarırcasına bir çalışma yapmıştır. Perge’de bulduğu Herakles heykelinin belden yukarısı yoktur. ABD’ye kaçırıldığı söylenen heykelin üst bölümü için bir dedektif gibi çalışır. Sonunda izini Boston Metropoliten Müzesi’nde bulur ve iki parçanın birbirine ait olduğunu kanıtlar.
2011 yılında ülkemize geri getirilen Herakles heykelinin üst yarısı bugün Antalya Müzesi’nde birleştirilmiş olarak sergilenmektedir.
2001 yılında aramızdan ayrılan Jale İNAN, heykelin getirildiğini göremeden aramızdan ayrılmıştır.
Derneğimiz üyelerinden Ayhan SÜMER, Prof. Dr. Ekrem AKURGAL’ın İngilizce bir kitabını, Dr. Anneliese PESCHLOW’a hediye etti. Dr. Anneliese PESCHLOW “ Kuşadası’nda böyle bir sürprizle karşılaşmam çok hoş oldu. 25 yıl öncesine giderek, Türkiye’nin yetiştirdiği bu 3 önemli bilim insanıyla olan anılarımı bir kez daha hatırladım. Bu insanların hatırlanarak büstlerinin parka konulması ve tanıtılması beni çok mutlu etti.”
Tarihimiz ve kültürümüz için, arkeoloji dünyasında çalışan bilim insanlarının önemi çok büyüktür. Özveriyle ve çok zor koşullarda çalışarak ömürlerini tüketen bu bilim insanları, çok değerli eserleri gün ışığına çıkarmakta, gizemli sırları keşfederek insanlığın geçmişini aydınlatmaktadır. Onların insanlığa kazandırdığı önemli eserlerin hem korunmasına hem de tanıtılmasına büyük ihtiyaç vardır. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkacak duyarlı insanların yetişmesi için gayret gösterilmelidir.