Beşparmak Dağları’nın Aydın İli Söke İlçesi Karakaya bölgesinde bulunan 8000 yıllık tarih öncesi kaya resimlerinin arasında 2 resim çok önemli yer tutmaktadır. Bunlardan birisi arkeoloji dünyasında Göbeklitepe’den sonra en önemli buluntu olarak görülen Karadere Mağara resmi, diğeri de Göktepe Kaya resmidir.
Göktepe Kaya Resmi, Latmos Kaya Resimleri arasında, düğün kutlamaları, ilkbahar şenlikleri ve buna benzer geçiş ritüellerinin yapıldığı görüşünü en iyi yansıtan resimdir.
Doğal bir kutsal alan olan kayalıkların içinde bulunan Göktepe resmi, Beşparmak Dağları’nda ilk bulunan resimdir. O dönemde, diğer resimlerden elde edilen bilgiler olmaksızın, figürlerin çifter ya da dans eden gruplar halinde betimlenmesinden dolayı, burada bir ilkbahar şenliği ya da düğün törenin resmedildiği düşünülmüştür.
Kaya sığınağının altındaki seki de bu tür bir tören sırasında üzerine sunuların yerleştirildiği ya da kültle ilgili belirli eylemlerin gerçekleştirildiği bir sunak işlevi olarak görülmektedir.
8000 yıllık tarih öncesi Göktepe kaya resimlerine büyük darbe vuruldu. Resimlerin üzeri bir sıvıyla sıvandığı tespit edildi. Neden yapıldığı bilinmeyen bu eylemi, kimlerin yaptığı da bilinmemektedir.
Bu eylemin yapılmasındaki amacın, resimlere zarar vermek için kasti olarak sürülebileceği ya da resimleri daha net görmek amacıyla bilinçsizce yapılabileceği olarak düşünülmektedir. Resimlerin üzerindeki sıvının uzun bir süre geçmesine rağmen kaybolmadığı görülmüştür.
Derneğimiz bu konuda hem Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna hem de resimleri araştıran onursal üyemiz Dr. Anneliese PESCHLOW’u bilgilendirmiştir.
Dr. Anneliese PESCHLOW, Karakaya ve Köprüalan bölgesindeki kaya resimlerinin hem doğa şartları hem de Göktepe Kaya Resmi gibi kasıtlı insan tahribatları nedeniyle bozulan resimlerin iyileştirilmesi için, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar ile incelemeler yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda örnekler alındı. İyileştirme çalışmalarının yapılabilmesi için, resimlerin olduğu yüzeye sürülen sıvının tespiti yapılacak.
Şimdiye kadar tüm kaya resmi sanatı içinde, konu ve üslup açısından benzersizliğini koruyan, şekil ve anlatım olarak dünyada tek olduğu bilinen bu resimlerle ilgili, özellikle Karadere Mağara resmi ve Göktepe kaya resimlerinin korunma altına alınabilmesi için, 2 yıl önce önerdiğimiz gibi acilen etrafının demir parmaklıklı bir kapıyla kapatılması gerekmektedir. Burayı ziyaret etmek isteyenlerin Karakaya Köyü Muhtarlığına müracaat ederek, köyden verilecek bir gözlemci eşliğinde resimleri izlemeleri sağlanmalıdır. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescilleri yapılmaya başlanan bu iki resim için koruma tedbirlerinin alınacağını düşünüyoruz.
Bir yandan maden ocaklarının yoğun tehdidi altında bulunan kaya resimleri, bir yandan da bu tür münferit olayların tehdidiyle karşılaşmaktadır.
30 yıldır bu kutsal dağa kendini adayan ve bıkmadan usanmadan, yorulmadan adım atmadık kaya bırakmayan Latmos’un sevdalısı Anneliese PESCHLOW’un dediği gibi “ Bu benzersiz dağın kutsal değerlerine biz sahip çıkmazsak, kim çıkacak…”
8000 yıl önce yaşayan insanlardan bizlere miras kalan bu değerlere tüm insanlık sahip çıkmalıdır.