1 hafta önce Söke Ovası’nda bir çiftliğin saman deposunda bulunan ve ebeveynlerinin öldüğünü tahmin ettiğimiz 4 tilki yavrusunu derneğimize gelen ihbarla teslim almıştık.
Yavrular doğal bir ortamda olsalardı, yaşamaları mümkün olmayabilirdi. Saman deposunda doğmaları ve duyarlı bir çiftçi tarafından bulunmaları hayatlarının kurtulmasına neden oldu.
Veteriner üyelerimize kontrol ettirilen tilki yavrularının sağlık durumlarının iyi olduğu ve beslenmeleri hususunda neler yapılması gerektiği bakım yapan üyelerimize aktarıldı.
3 gündür bakımları ve beslenmeleri devam eden tilki yavruları için, Orman ve Su Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü’yle görüşüldü. Kuşadası Milli Park Müdürlüğü aracıyla İzmir’e gönderilen yavrular, Orman ve Su Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi BAYRAK ve Şube Müdürlerinin gözetiminde Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na teslim edildi.
Doğal yaşam parkında rehabilitasyon merkezinde bakıma alınacak yavrular, doğal yaşama ayak uyacak duruma geldiğinde tekrar doğaya bırakılacaklar.
Tilkiler kurnaz bir hayvan olduğu gerekçesiyle ve zaman zaman da kümeslerden tavuk çalmaları nedeniyle pek sevilmezler. Özellikle tavuk besleyenlerle tilkiler arasında her zaman mücadele olmuştur ve bazen de tilkilerin aleyhine istenmeyen olaylar meydana geldiği görülmüştür.
Ancak tilki yavrularını ilk kez görenler, özellikle gözlerinin güzelliği karşısında bu sevimli hayvanlara karşı sempati duymaya başlamıştır.
Tilkilerin ekosistem içerisinde tarla farelerinin artışını engelleyerek çiftçiye de yararlı olduğu, öldürülmemesi gerektiği ve özellikle ebeveynleri ölen yavruların yaşamlarının tehlike altına girdiği bilinmelidir. Her canlının doğada bir görevi olduğu unutulmamalıdır. Ekolojik dengenin bozulması sadece hayvanları değil insanları da olumsuz etkileyeceğinden, bu konuda herkesin duyarlılık göstermesi doğal dengenin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayacaktır. Özellikle yırtıcı hayvanların doğal denge içinde çok önemli görevleri vardır ve bu türler mutlaka korunmalıdır.