Büyük bir bölümü Aydın sınırları içinde kalan Beşparmak Dağları, Tarih Öncesi Dönem’den günümüze kadar birçok uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Benzersiz güzelliklerle dolu önemli bir doğa ve tarih alanı olan Beşparmak Dağları, doğal ve vahşi halini binlerce yıldır koruyabilmiş ender yerlerden birisidir. Antik Dönem’den, Bizans’a, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen kültürel zenginliğin devam ettiği, bu coğrafyanın her alanında görülmektedir.
Beşparmak Dağları’ndaki tarihsel miraslarımızdan olan 8000 yıllık tarih öncesi kaya resimleri, Karakaya Köyü civarında yoğunlaştığı görülmektedir.
EKODOSD onursal üyesi Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü arkeologu Dr. Anneliese PESCHLOW’un ilk tespit ettiği resim olan Göktepe kaya resminde; binlerce yıl önce bu coğrafyada yaşayan insanların, ilkbahar şenliği yaptığı şeklinde yorumlanmaktadır.
Günümüzde de bu ilkbahar şenliklerinin devam ettirilmesi, kaya resimlerinin korunması ve tüm dünyaya tanıtılması için, 4 yıldan bu yana Karakaya Muhtarlığı işbirliğinde, Söke Kaymakamlığı ve Söke Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle Beşparmak Dağları’nın ilk ve tek şenliğini geleneksel olarak devam ettirmekteyiz.
Karakaya Kavalan mevkiinde harika bir havada 4.sü yapılan şenliklere, yurt içinden ve dışından gelen yerli yabancı birçok konuk ve köylerden gelen 3000’e yakın insan katılmıştır.
Kundaktaki bebekten, tekerlekli sandalyeli yürüyemeyen yaşlı insanlara, gözleri artık görmese de bu coşkuyu duyarak da olsa yaşamak isteyen bu coğrafyanın tüm güzel insanları, yılda bir gün yapılan bu şenliği kaçırmamak için, her türlü şartlarını zorlayarak bu dağa çıkmışlardır.
Gelen konuklar Beşparmak Dağları’nın devasa boyutlardaki gnays kayalarının arasında, resimleri görmek için heyecanlı anlar yaşamışlardır.
Bu kadar uzun yıl resimlerin hala özelliğini koruduğunu gören yabancı konuklar, hayretle ve hayranlıkla resimleri incelemişlerdir.
EKODOSD Onursal üyesi olan Aydın Milletvekili Metin Lütfi BAYDAR, şenlikleri izleyerek, Beşparmak Dağları’nın doğal ve kültürel kaynakları hakkında bilgi almış ve tarih öncesi resimleri incelemiştir.
Söke Belediyesi Halk Oyunları ekibinin zeybek oyunları nefes keserek, herkesin takdirini kazandı.
Kuşadası Halk Dansları Eğitim Derneği, Anadolu coğrafyasının birbirinden güzel farklı yörelerinin oyunlarını sergileyerek konuklardan büyük alkış aldı.
Söke Belediye Bandosu halk ozanımız Aşık Veysel’in “uzun ince bir yoldayım” gibi ünlü türküsünü ve günün popüler şarkılarını çalarak, herkesi şaşırttı ve alkışlar içinde ayrıldılar.
Beşparmak Dağları’nın coğrafyasında yetişen gençlerden kurulu, Avşar Müzik grubu hareketli parçalarıyla yerli-yabancı herkesi saatlerce meydanda oynattı.
Kırsal kesimin kızları, erkekleri, kadınları, çocukları hepsi meydandaydı.
“Bizler 1 yıldır bugünü bekliyoruz, burada neşe içinde, güvenli bir biçimde çekinmeden, dostça kardeşçe eğlenmenin tadını çıkarıyoruz” dediler.
Sadece Beşparmak Dağları’nın yöre insanları değil, yurt dışından gelen yabancı konuklar da müziğin ritmine uyarak şenliklerin keyfini çıkardılar.
Yatlarıyla tüm dünyayı dolaşan Kuşadası’ndan gelen yabancı konuklar, muhteşem coğrafya karşısında çok etkilenmişler, doğal ve tarihsel değerlere hayran kalmışlardır.
Beşparmak Dağları’nda Yörüklerin hayıttan yaptıkları Karacahayıt çit evlerinin maketlerini çok beğenen yabancılar, Anadolu kültürünü yakından tanımanın mutluluğunu yaşadılar. Turizmin sadece kıyı kentlerinde değil, böylesine güzel mekanlarda da olmasını, yabancıların bu coğrafyanın kültürünü mutlaka tanımalarını söylediler.
Yöre insanları tarafından yapılan keşkek, nohutlu-tavuklu pilav ve irmik helvası gelen konuklar tarafından kapışılarak yendi.
Kente gidemeyen yöre çocukları için getirdiğimiz oyuncaklar, hiç boş durmadı.
Kentte göremedikleri ve ilk kez bindikleri eşekler, şehirli çocukların en büyük eğlencesiydi.
Meydanda yapılan otoparka sığmayan araçlar, yolda 5 km.lik bir kuyruk oluşturdu.
Bu önemli coğrafyanın benzersiz kaya yapılarını, 8000 yıllık Prehistorik Kaya Resimlerini, Manastırlarını, antik kentlerini, kutsal alanlarını, doğasını, yaban hayatını, Antik döşeme yollarını, yöre insanlarını tanıtan bilgilendirme panoları hem yöre insanının hem de gelen konukların çok ilgisini çekti.
Gelen konuklara tanıtım ve bilgilendirme amacıyla yaptırdığımız “Kutsal Dağın emanetleri” broşürleri dağıtıldı. Her yıl biraz daha geliştirerek yaptığımız şenlikleri, yurt dışında bu tür resimlerin olduğu ülkelerden konukları da davet ederek, uluslar arası bir boyuta taşımayı düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem kaya resimlerine hem de Karakaya şenliklerine ilgi göstermesini bekliyoruz.
Bu şenlikler yeni bir olay değil, 8000 yıl öncesinde de aynı coğrafyada yapılmaktaydı. Bu önemli kültürün devam etmesi, tanıtılması bizlere kalan bu tarihsel mirasların korunmasını sağlayacak, aynı zamanda bu coğrafyada yaşayan insanların sosyal ve ekonomik anlamda gelişmelerine katkı yapacaktır. Şenliklere destek olan Söke Kaymakamlığı’na, Söke Belediye Başkanlığı’na ve katkı yapan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.