Bugünlerde havaların ısınmasıyla birlikte kış uykusundan uyanan yılanlar, insanların korktuğu hayvanların başında gelmektedir. Bu konuda küçüklükten başlamak üzere, çocukların korkutulması ve yeterli bilincin verilmemesidir. Halk arasında yaygın ve yanlış olan yılan konusundaki duyumlar yüzünden, bu canlıların hayatı her zaman tehlike altında bulunmaktadır. Yılan nerede görülürse görülsün, kendilerine zarar gelmeyeceğini bilseler bile insanlar tarafından mutlaka öldürülmeye çalışılmaktadır.
Halbuki yılanların beslenmek, neslini devam ettirmek, çiftleşmek ve kendini savunmaya geçmekten başka bir amaçları yoktur.
Halk arasında hep anlatılır “Bir yılan gördüm. O bir tarafa kaçtı ben bir tarafa…” diye. Aslında yılandaki korku, insanınkinden daha fazla olup hemen kaçıp kurtulmak ister.
Bugün yaptığımız bir araştırma sırasında, 20 km.lik bir alan içinde 5 ölü yılanla karşılaştık. Yılanların hepsinin araçlar tarafından ezilerek öldüğünü tespit ettik. Bazen kazayla ezildikleri olsa da, yoldan geçen yılanları gören sürücülerin, genellikle araçlarıyla yılanların üzerinden geçerek ezdikleri görülmektedir.
Ölen yılanlardan birisinin bir araç tarafından ezildiğini ve başının bir bölümünü kaybettiğini gördük. Hala canlı olan yılanın kendi vücudunu kıvrım kıvrım dolayarak, çektiği acıyı hissettirmesi bizleri çok üzdü.
Bu yılan için yapabilecek fazla bir şey olmadığını gördük. Halbuki yılanlar ekolojik denge içinde, insan için çok yararlı canlılardır. Tarım ürünlerine zarar veren çekirge, tarla faresi, kör fare gibi canlıları yiyerek onların aşırı çoğalmasını önlerler.
Yılanların azalması, çiftçiler için zararlı olan canlıların çoğalmasına da yol açmaktadır. Tabiattaki bu denge içinde önemsiz gibi görünse de, herhangi bir canlı türü yok olduğunda, yaşamını birbirilerine bağlı olarak sürdürmek zorunda olan pek çok canlı türü de yok olmakta, ya da zarar görmektedir. Yakında çiftleşecek olan bu yılanların ölmesi, kendi nesillerinin devamını sağlamak açısından önemli kayıp olmuştur.
Yılanların öldürülmemesine dikkat çeken EKODOSD bilim danışmanı ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kurtuluş OLGUN “Yılanlar biyolojik çeşitlilik ve besin zinciri içerisinde önemli yer tutmaktadır. Gelişi güzel ortadan kaldırılması, zehirli oldukları gerekçesiyle yok edilmeleri sakıncalıdır. Bu hayvanların beslendikleri fare gibi türler insanlar için daha zararlıdır, sayıları artabilir, hastalıklar yaygınlaşabilir. Yılanlar yaşam ortamlarında kendi hallerinde bırakılmalıdır. Aydın Bölgesi’nde 1 yılan haricinde zehirli yılan yoktur. Bu zehirli yılan istenilse de görülebilmesi çok zordur. Her canlının ekosistem içerisinde mutlaka bir görevi bulunmaktadır. Bu sürüngenin görevi de insanlara zararlı olan canlıları yiyerek, doğal dengenin düzenli gitmesini sağlamaktır. Bu canlıların öldürülmemesi için herkesin duyarlı olması, öldürmek isteyenleri uyarması gerekir.” Dedi.