Söke Ovası’nda bulunan azmak ve göletlerde yasal olmayan bir şekilde kurbağa avcılığı yapıldığı ve önemli ekosistemleri barındıran coğrafyanın ekolojik dengesinin bozulduğu konusunda Söke Kaymakamlığı’na bilgi sunmuştuk.Söke Ovası’nda ekolojik denge unsuru taşıyan ova kurbağalarının toplanmaması konusunda, sulak alanlara yakın köy muhtarları ve Söke Ziraat Odası Başkanlığı’yla da görüşülerek destek alınmıştır.
Söke Kaymakamlığı; Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’in Kurbağa, Salyangoz ve Sülük avcılığı başlıklı 3. Maddesinde, 1 Mart – 30 Nisan tarihleri arasında bölgemizde kurbağa istihsalinin yapılmasının yasak olduğunu, bu yasaklara uymayanlar hakkında istihsal edenlere 426.00 TL., yasak dönemde avcılık yapanlara 857.00 TL. Yasal işlem uygulanacağı bildirilmiştir.
Yayınlanan bildiriden sonra, yapılan takiplerde kurbağa avcılarının bölgeyi terk ettikleri görülmüştür.
Özellikle başta leylekler olmak üzere birçok kuşun temel besinini oluşturan kurbağalar, aynı zamanda da su içindeki sivrisinekleri yiyerek insanlığa büyük yararı olmaktadır.
Doğal dengenin bozulmaması için kurbağaların doğadan toplanması yerine, kurbağa üretim çiftliklerinin kurulması bu canlıların nesillerinin devamlılığını sağlayacaktır.
Doğal ekosistemlerin bozulmaması için göstermiş olduğu duyarlılık nedeniyle, Söke Kaymakamı Mehmet DEMİREZER’e teşekkür ederiz.
Rana ridibunda (Ova Kurbağası)
Ova kurbağası yumurtlayabilmek için mutlaka suya gereksinim duyar. Yumurtalar suya bırakıldıktan kısa bir süre sonra açılır, embriyo ve larvaların ergin hale geçmesi suda gerçekleşir. Yumurtlama ve karaya geçmek için gerekli süre yaklaşık 75-90 gün kadardır. Bölgemizdeki bu türlerin çiftleşme zamanı Mart ayında başlar. Çiftleşmenin en etkili olduğu ay Mart sonu ve Nisan başlarıdır.
Kurbağaların bu aylarda toplanması; suya henüz bırakılmış yumurtaların toplama sırasında zarar görmesine, yumurtadan çıkmış ve karaya çıkabilmesi için suya gereksinim duyan larvaların ortamlarının bozulmasına, hatta onların ölmelerine, Mart-Mayıs ayları arasında çiftleşecek ve yumurta bırakacak ergin hayvanların yok olmasına neden olur. Bu da hem o yıl hem de gelecek yıl çiftleşecek anaç birey sayısını azaltır.