Aydın İlinin Söke İlçesine bağlı Burunköy civarında 1 hafta önce bir çobanın muhtelif sürelerde yaklaşık 10 koyununu ve köpeğini yiyen yırtıcıyla ilgili araştırmaları sürdürmekteyiz.
Arazi koşullarını inceleyerek, konuyla ilgili çevredeki diğer çobanlarla görüştük.
Çoban Turan CENGİZ’in ağılının etrafına gelen yırtıcı için, gözlem yapmak üzere ağılın bulunduğu araziye gittik.
Karanlık bastığında koyunları ağıla koyarak, köpekleri bağladık.
Yırtıcının muhtemelen gelebileceği alanlara et parçaları bıraktık.
Ölen kuzunun parçalarını bazı ağaçlara astık.
Özel düzeneklerle yaptığımız geniş açılı projektörlerle pusuya yatarak, belirli sürelerde etlerin bulunduğu alanları taradık. 2 sefer gelen yırtıcı ışık alanının içine kısa sürelerle girdi ve kayboldu. Net olarak tespit edemedik ancak sırtlanı andıran şekiller olması nedeniyle, ODTÜ Fen edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can BİLGİN’le temasa geçtik.
Çoban Turan CENGİZ’le Can hocayı buluşturarak, olayı başından sonuna kadar anlattırdık.
Yırtıcının koyun ağılına girdiği noktalar gösterildi. Çoban Turan CENGİZ “ Son köpek olayından sonra sürekli ağılda nöbet tutuyorum. Gecem gündüzüm kalmadı. Herkes bana soruyor bu canavar nerden geldi. Bu sorular karşısında kafam tersine döndü artık. Tabiatın doğanın kendine has kanunu var. Ne bileyim ben nerden geldi. 5 yıl önce burada domuz yoktu, şimdi domuzdan geçilmiyor. Bu hayvanın buraya gelmesi için pasaport mu çıkarması gerekir, bekçiden mi korkacak, yoksa korumalardan izin mi alacak. Aç kalmış, koyunda var gelmiş işte. Ben mi çağırdım gel diye... Moralim çok bozuk, bana yardım edin” dedi.
Parçalanan köpeği Doç. Dr. Can BİLGİN’i göstermek istediğimizde, önce bulamadık, sonra çevreyi dolaştığımızda 70-80 metre aşağıya sürüklenerek götürüldüğünü tespit ettik.
Köpeğin kalan parçalarının her gelişimizde farklı şekilde bulduk. Daha önceki gelişimizde boynu sağlam olan köpeğin, bugün boynundaki etlerin tamamen yendiğini gördük.
Yırtıcının tekrar buraya gelme ihtimaline karşı köpeğin leşini aynı yerde bıraktık.
Hemen yanındaki ağaca Doç. Dr. Can BİLGİN’İN yanında getirdiği foto kapanlardan birisi kuruldu.
Diğer foto kapan yırtıcının gelebileceği alanı görebilecek şekilde ağaca sabitlendi. Doç. Dr. Can BİLGİN “ Çoban Turan CENGİZ’in ifadelerine göre koyunları ve köpeğini parçalayan bir ya da birden fazla yırtıcının geldiği bu alana 2 adet foto kapan kurduk. Bir tanesi sadece gece çekimi, diğeri tam gün çekimi yapacak. 20 sn.lik video çekimi yapan kapan, 1 dk.lık beklemeden sonra önünden canlı hayvan geçerse tekrar çekmeye başlayacak. 4-5 gün sonra EKODOSD tarafından çekimler kontrol edilecek. Nasıl bir hayvan ya da hayvanlarla karşılaşılacak, çekimlerden sonra belli olacak. EKODOSD’la sürekli irtibat halinde olacağız.” Dedi.
Olayın olduğu yere gelen Söke Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerine yapılan işlemi anlatarak olay yerinden ayrıldık.
Söke Kaymakamlığı’na bağlı ilgili kamu kurumları, ODTÜ Üniversitesi ve EKODOSD olayı araştırmaya devam etmektedir. Sonuçlar alındıkça kamuoyu bilgilendirilecektir.