Kuşadalı balıkçılar ile kurmuş olduğumuz bilgi ve kurtarma ağı sayesinde bir Caretta caretta ‘nın daha hayatı kurtarıldı.
Kuşadalı balıkçılardan Sami ERÇEK tarafından açık denizde hareketsiz halde bulunan iribaş deniz kaplumbağası, tayfalardan Erdal DEMİR tarafından tekneye alınır.
Üzerinde bir iğne olduğu ve hareketsiz bir şekilde durduğu EKODOSD’a bildirilir.
Telefonla aldığımız bilgide bir yarasının olmadığını öğrenince, kaplumbağanın ağzı aşağı gelecek şekilde kuyruk altına bir destek koymalarını söyledik. Desteği koyduktan sonra ağızdan su geldiğini ve bir süre sonra ayaklarını oynatarak tepki verdiğini söylediler. Daha sonra limana getirdiklerinde Caretta caretta ‘yı teslim alarak kontrollerini yaptık.
Sol ayak yüzgecinin altına iri bir olta iğnesinin takılı olduğunu tespit ettik.
Caretta caretta ‘yı bu tür vakalarda birlikte çalıştığımız veteriner Çağdaş KÜRKLÜ’ye götürdük. İğne çıkarılarak, gerekli tedavisi yapıldı.
Çıkarılan iğneyi araştırdığımızda, bir paragat iğnesi olduğunu öğrendik. Olta satıcıları bu tür iğne satmadıklarını, balıkçılarda böyle halkalı iğne kullanmadıklarını söylediler. Caretta caretta ‘nın muhtemelen Yunan adalarından geldiğini düşünüyoruz.
1 gece konuk ettiğimiz kaplumbağanın hareketlerinde iyileşme görünce, Dalyan Caretta caretta Rehabilitasyon merkezinde DKMP Genel Müdürlüğü’nce dağıtılan markalardan taktık.
Caretta caretta ‘yı doğal yaşam alanına bırakmak için tekrar denize getirdik.
Bilinçlendirme ve bilgilendirmelerin ne kadar önemli olduğu, bu canlının tekrar yaşama kavuşmasıyla bir kez daha anlaşılmış oldu.
Kuşadası köpek barınağında çalışan Hüseyin GÜLCENOĞLU, barınağa giderken yırtıcı bir kuşun yerde çırpındığını görür. Kuşu alarak barınağa götürür. Barınakta bulunan veteriner Erdinç TOY EKODOSD’u arayıp, yırtıcı bir şahinin yaralı olduğunu bildirir.
Kuş uzmanımız Yalçın SAK barınağı giderek veteriner Erdinç TOY’la birlikte şahini kontrol ederler. Şahinin iki bacağının simetrik olarak kırıldığını tespit ederler.
Gerekli pansumanları yapılan şahinin bacakları sarılıp, antibiyotik verilir. Barınak yakınlarında çiftliklerin çok olması, çiftliklerde de tavuk ve güvercinlerin bulunması yırtıcılar için cazip bir ortam oluşturmaktadır. Zaman zaman çiftlikteki tavuklara da dadanan şahinlerle, tavuk sahipleri arasında bir mücadele olduğu ve istenmeyen görüntülerin oluştuğu bilinmektedir.
Yapılan kontrollerde bacaklarda bir saçma izinin bulunmaması silahla vurulmadığını göstermektedir. Ancak her iki ayağın aynı yerden kırılması, muhtemelen bir sopayla vurulduğu izlenimi yaratmaktadır.
Ayakları kırık olan şahin askıya alınarak, bir süre kendi yaşam alanından uzak bir şekilde bakımı yapılacaktır. Gerekli pansumanları yapılarak, iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanına bırakılacaktır.
Biri deniz, diğeri kara ekosistemi için çok önemli olan bu canlıların mutlaka korunmaları gerekir. Bu konuda da bilinç ve duyarlılığın gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Sevindirici olan her iki canlı için gösterilen bilinç ve duyarlılığın bu iki hayvanın yaşamasına olanak tanımasıdır.