Yönetmenliğini Yüksel AKSU’nun yaptığı “Entelköy Efeköy’e Karşı” filminin ilk galasına katılmak için, Muğla’nın Milas ilçesinde gittik. Dağı taşı tarih dolu olan Milas’ın özgün mimarili evlerin arasından yürüyüş başladı.
Milas sokaklarını karnavala çeviren kortejde filmin yapımcıları, yönetmeni, oyuncuları, sanatçılar, bölge milletvekilleri, çevre belediye başkanları, yerel oyuncular, sivil toplum örgütleri, çevre köylerinden gelen konuklarla birlikte Milas halkı katıldı.
Milas’ın tarihine yazılacak coşkulu kortej ilginç görüntülere sahne oldu.
Kortejde filmde yer alan eşeklerde katıldı.
Keçilerin de katıldığı korteje, güreş develeri de renk kattı.
Kortejde davul zurnanın nağmelerinden etkilenerek, başta yönetmen Yüksel AKSU olmak üzere birçok katılımcı bölgenin zeybek oyunlarını oynadı.
Aksu’nun eski filmi “Dondurmam Gaymak” taki dondurmacının motoru da kortejdeydi.
“Benim böyle ufak tefek olduğuma bakmayın, koca develeri bile ben çekerim” diyen eşeklerin süslerine herkes hayranlıkla izledi.
Kendi kültürünü ve değerlerini anlatan filmin galası için Milas’a gelen yüzlerce insan coşku içinde kortejde yürüdü.
Yüksel AKSU yürüyüşün bittiği meydanda filmle ilgili yaptığı konuşmada “kendi yaptığımız yemeği önce kendimiz beğenerek yiyip, daha sonra başkalarına yedirmemiz gerekir. Bu nedenle filmin ilk galasını Milas’ta yapıyoruz. Filmi hep beraber izleyip ona göre karar vereceğiz” dedi.
Eşek neslinin korunmasıyla ilgili Milas’tan başlayıp, Meclise kadar giden kampanyanın iyi bir yere geldiğini ifade eden Yüksel AKSU “Eşekler hayvanların emekçileri ve ezilenleridir. İnsanların kadim dostu, filozofların arkadaşıdır. Eşeklerle ilgili bir çok hikayeler yazılmış, şarkılar yapılmıştır. Bunlardan birisi de ülkemizin önemli sanatçılarından Barış MANÇO’nun arkadaşım eşek şarkısıdır” Konuşmadan sonra davul zurna ekibi “Arkadaşım eşek” şarkısını çaldı.
Geleneksel yaşam biçimlerini ve geleneklerini yüzlerce yıldır sürdüren, Beşparmak Dağı’nın Çomakdağ’lı kadınları, özgün kıyafetleri ve başlarında turalarıyla yörelerinin oyunlarını en iyi şekilde sergilediler.
Efe kıyafetleri yerine, bölgelerinin yerel kıyafetleriyle Milas’a destek için gelen Aydın Efeleri, Aydın zeybek oyunlarını oynarken tüm hünerleri gösterdiler.
Gala için Milas’a gelen Türk Halk Müziğinin ünlü sanatçısı Sümer EZGÜ, bölgesi Burdur’un zeybek oyununu alkışlar içinde oynadı.
Farklı düşüncelerden, farklı kültürlerden, değişik kıyafetlerle meydana gelen Köylüsü-kentlisi, oyuncusu, yönetmeni, sanatçısı, siyasetçisi, enteli-danteli, efesi, gazisi, kadını, erkeği, çoluğu-çocuğu, yaşlısı, genci herkes meydanda kaynaştı, “Entelköy Efeköy’e Karşı” filmi için birleştiler, birlikte oynadılar, hoşgörü içerisinde birlikte güldüler.
Beşparmak Dağları’nın vahşi coğrafyasında kayalıklar arasında yer alan İkiztaş Köyü’nün keşkek kazanları meydana kuruldu.
Yoldan geçenleri bile çevirip keşkek yedirdiler.
Akşam yapılan kokteylde, unutulmaya yüz tutan doğayla barışık yaşam biçimini ve kaybolan değerlerimizi “Entelköy Efeköy’e Karşı” filmiyle bizlere hatırlatan, aynı zamanda hak ettiği değeri hiçbir zaman alamayan Anadolu eşeğinin haklarını savundukları için, Galatafilm yapımcıları Muharrem GÜLMEZ, Taha ALTAYLI ve yönetmen Yüksel AKSU’ya, EKODOSD olarak Doğa Dostu Ödülünü takdim ettik.
Söke’nin Kisir Köyü’nde başlayıp, TBMM’ne kadar devam eden artist eşeklerin hikayesini bir bannerda sergiledik.
Ege Türkülerinin ünlü yorumcusu Milas’lı olan Muğla milletvekili Tolga ÇANDAR’la sohbet ettik.
Filmin başrol oyuncularından Ayşe BOSSE, kokteylde ilgi çeken sanatçıların başında geldi.
Kokteylin bitimiyle birlikte, filmi hep birlikte ayakta bile yer kalmayan 4 salonda, kesintisiz olarak, uzun süredir özlediğimiz gülmekten karınlarımız ağrıyarak, gözlerimizden yaş gelerek izledik.
Gülmenin yanı sıra kentlisi de köylüsü de aslında bildikleri, geçmişinde unuttukları birçok mesajı aldılar. Birçok kişi “insan sevdiği yemeği her zaman yer, sevdiği filmi de her zaman seyreder” deyip, film vizyona girer girmez tekrar sinemanın yolunu tutacaklarını söylediler.