Samos-Kuşadası arasında avlanan KAPTAN-1 isimli teknenin sahibi tecrübeli balıkçı Süleyman Sami ERÇEK, denizde hareketsiz bir şekilde duran cisim dikkatini çekince dürbünle bakar.
Bunun bir Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağası olduğunu görünce derneğimizi arar.
Kaplumbağayı tekneye alan Sami kaptan “ Samos tarafından geldiğini tahmin ettiğimiz kaplumbağanın hareketsiz olduğunu görünce hemen EKODOSD derneğine haber verdim. Geçtiğimiz yıl da aynı şekilde böyle bir kaplumbağa denk gelmişti. Onun ağzında kılıç avında kullanılan iri bir iğne vardı. Hayvan acı çekiyordu. EKODOSD’a haber vermiştim. Alıp götürdüler ve ameliyatla iğneyi çıkarıp, tedavisini yaparak tekrar denize bırakmışlardı. Bunu da yaralı olabilir düşüncesiyle tekneye aldım. Bu hayvanlarda can taşıyor, bunları da korumak lazım” dedi.
Caretta caretta’ nın kontrollerini yapan ekibimiz, kaplumbağanın yaşamını yitirdiğini görür. Yapılan kontrollerde karapaksın üzerinde muhtemelen bir tekne kazası sırasında aldığı iki derin yara izi görülür. Bu yara izlerinin daha önce yaşadığı kaza sırasında meydana geldiği ve iyileştiği, ölüm nedeninin boğulmadan meydana geldiği tespit edilir.
Kıyılarımız için büyük zenginlik olan Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağaları, Kuşadası Körfezi’nde ölü ya da yaralı olarak görülmektedir. Bu konuda deniz adamlarına önemli görevler düşmektedir. Özellikle yaralı olarak görülen kaplumbağalar, onların duyarlılıkları sayesinde kurtulabilmektedir.
Bu konuda Sami Kaptan göstermiş olduğu duyarlılıkla, sadece yaralıları değil ölülerine bile saygılı davranarak örnek bir davranış sergilemiştir.
Deniz kaplumbağalarının korunması yönünde farkındalık yaratarak, bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Deniz ekosistemi için çok önemli olan bu canlıların korunması için özellikle Kuşadalı balıkçılarla yoğun bir işbirliğimiz var. Kuşadalı balıkçıların duyarlı davranışları sayesinde birçok deniz kaplumbağasını kurtarmaktayız. Sadece yaralıları değil, ölülerinde tespitlerini yaparak, neden öldükleri konusunda kayıt tutmaktayız. Sami kaptana göstermiş olduğu duyarlılık nedeniyle teşekkür ediyoruz.
Caretta caretta (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar