Denizin sevimli canlılarından olan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarından birisi daha yaşamını yitirdi.
Nuran KAŞLIOĞLU isminde duyarlı bir doğasever tarafından derneğimiz aranarak, Nazilli sitesi önüne bir kaplumbağanın karaya vurduğu ihbarı geldi.
O sırada Milli parkta araştırma yapan ekibimiz, Kuşadası Belediyesi zabıta ekipleri ve belediye veterineri Erdinç TOY’la temasa geçerek, kaplumbağanın milli parka getirilmesi sağlandı.
Yapılan kontrollerde kaplumbağanın boynunda derin bir yara izi tespit edilerek, bu nedenle öldüğü tahmin edilmektedir.
Caretta carettayı incelerken ilginç bir durumla karşılaştık.
Deniz trafiğinde sürat motoru vb. araçlarla biçilerek ölen birçok Caretta Caretta görülmektedir. Yaptığımız tespitte bu kaplumbağanın önceki yıllarda muhtemelen bir tekne tarafından çarpıldığı ve üzerindeki karapaksın bir bölümünü yitirdiği görülmektedir. Kaplumbağanın buna rağmen yaşamını uzunca bir süre sürdürerek iyileştiğini, ancak boynuna aldığı ikinci bir darbe sonucu boynundaki kesik nedeniyle öldüğünü tahmin ediyoruz.
Özellikle son yıllarda gerek kazalardan, gerekse ağlara ya da paragatlara dolanarak ve plastik naylonları denizanası sanarak yutmaları nedeniyle birçok Caretta carettanın öldüğünü tespit ettik.
Carettaların geleceğine yönelik meydana gelen tehditlerde bilinçsiz insan faktörü yoğun olarak görülse de, bir yandan da duyarlı insan sayısında artış olduğu görülmektedir. Bilgi eksikliğini gidermek, duyarlı insan sayısını artırmak ve bu sevimli deniz canlılarına olan tehditlerin en aza indirgenmesi için kıyılarımızda bir proje yapılması için hazırlıklara başladık.
Caretta caretta (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.