Geçtiğimiz günlerde Kuşadalı balıkçıların ihbarlarıyla kurtarılan 2 Caretta caretta’dan sonra, bugün Davutlar sahilinde iribaş bir deniz kaplumbağası yaşamını yitirdi.
Kuşadalı avukat Ruhan BALCI tarafından, Davutlar tekne bağlama barınağı önünde kıyıda bir Carettanın olduğu ihbarını aldık.
Olay yerindeki görgü tanıkları tarafından, Carettanın gündüz saatlerinde denizde ağır hareketlerle yüzdüğü, akşam üstü ise kıyıya geldiği ve hareketsiz kaldığı bildirildi.
Carettaya yaptığımız kontrolde hiçbir yerinde yara izine rastlanmadığını, genç bir birey olduğunu ve etinin tazeliğinden bugün öldüğünü tespit ettik. Ağız içinde yaptığımız kontrolde kırılmış iri bir oltanın diline battığını gördük. Muhtemelen denizde avlanan balıkçıların oltalarına takıldığını düşünüyoruz. Balıkçılar tarafından misinanın kesildiğini ve serbest bırakıldığını, ancak ağzındaki büyük oltayla avlanamadığını, uzun süredir aç kalarak bitkin düşüp yaşamını yitirdiğini tahmin ediyoruz.
Denizde en çok Carettalarla karşılaşan kişiler balıkçılar olmaktadır. Oltaya takılan bu Caretta’nın misinası kesilip bırakılması yerine, tekneye alınarak haber verilseydi, muhtemelen bu genç birey şimdi yaşıyor olacaktı. Bu gibi durumlarda balıkçıların bilgili ve bilinçli olmaları çok önemlidir. Gerek balıkçıların, gerekse sahildeki vatandaşların bu gibi durumlarda EKODOSD derneğine, DKMP’lara, Sahil Güvenlik ve Jandarmaya haber vermeleri bu canlıların hayatının kurtulmasını sağlayacaktır.
Caretta caretta (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.
(EKODOSD)EKOSİSTEMİ KORUMA VE DOĞA SEVENLER DERNEĞİ
KUŞADASI-www.ekodosd.org-0256 614 78 11-04.09.2011