İlk bakışta “nerde bu balığın yarısı” diye sorulan, gövdesi yokmuş gibi görülen Ay Balığı (mola mola) insanı hayret uyandıran bir yapıya sahiptir. Denizlerimizde nadir görülen bu balık türü, genellikle yaz aylarında balıkçıların ağlarına ya da paragatlarına takılır. Balıkçıların çoğu da bu balıkların sakat olduklarını sanırlar.
Derileri çok sert ve 5 cm. den kalındır. Dış görünüşü olduğu kadar içyapısı da ilginç olan bir balıktır. İskeletleri bıçakla kesilebilecek kadar yumuşaktır. Ay balıklarının yüzgeçleri sivridir. Denizde yüzerken üst yüzgeç su yüzeyine çıktığı için, birçok kişi tarafından köpekbalığı sanılır. Aslında çok sakin ve zararsız bir balık türüdür.
Ay balıkları bazen, henüz bilinmeyen nedenlerden suyun yüzünde yan yatarlar. Geceleri bu şekilde su yüzünde yan yatarak derisinin mikroorganizmalar sayesinde parladığı anlarda ay ışığının su yüzündeki gölgesini andırır. Adı da oradan gelmektedir. Bazı yerlerde pervane balığı olarak da anılırlar.
Okyanuslarda yakalanan Ay balıkları 4 metre uzunluğunda ve 2 ton ağırlığında olanları vardır. Balık türleri içinde kemikli balıklar sınıfının en büyük balığı denilebilir.
Kaba yapılı olan ve sanki yarısı eksikmiş gibi görünen Ay balığı, besinlerini denizanaları ve diğer küçük deniz hayvanları oluşturmaktadır. Eti yenilmediğinden, ağlara ya da paragatlara yakalananlar olduğunda eğer canlılarsa, tekrar denize bırakılması için balıkçılara bilgi verdik. Çünkü Ay balıkları, denizanalarını yediklerinden deniz ekosistemi için yarar sağlayan bir balık türüdür. Ayrıca Su Ürünleri sirkülerinde avlanması yasak türler arasındadır.
Denizde her gördüğünüz yüzgeç köpekbalığına ait değildir, Ay balığı da olabilir. Denizde yarısı yokmuş gibi bir balık görürseniz, hiç heyecanlanmayın çünkü o Ay balığıdır.