Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda son günlerde suda meydana gelen değişimleri izlemeye devam ediyoruz. Göl aynasında meydana gelen yeşil renk, özellikle Kapıkırı Köyü ve Gölyaka köyü altındaki kıyılarda mavi renkte bir balçık oluşturmaya başladı.Kıyılarda oluşan mavi-yeşil renkteki bu balçığın, etrafa iğrenç bir koku yaymakta olduğunu görüldü.
Batıdan esen rüzgarla birlikte, Menet Adası’ndan doğu kıyılarına kadar göl yüzeyini tamamen yeşil bir örtüyle kaplandığı, suyun yeşil renk aldığı sıvının, artan sıcaklıkla birlikte kıyıda mavi renge dönüştüğü ve katılaştığı, bu alanlarda kokunun başladığı tespit edildi.
Gölde balıkçılık yapanların artık balığa çıkamadıklarını, bunun nedenini de suya attıkları ağların dipte oluşan balçığa bulaştığını bu nedenle ağlarını kaldıramadıklarını, hem balıktan hem de ağlardan olduklarını söylediler.
Mecbur kalıp günlük nafakasını çıkarmak isteyen bazıları da, suya attıkları ağlarını kurtarmak isterken, her tarafına sıçrayan yeşil renkli sıvılarla bir boyacıya döndükleri görüldü.
Bafa Gölü’nde dipte oluşan kirlilik göldeki ekosistemi olumsuz etkilemekte ve bundan en çok etkilenenlerde yılan balıklarının olduğu görülmektedir. Son yıllardaki yılan balığındaki düşüş oldukça önemli bir göstergedir. Son günlerde bazı balıkçılar tarafından yılan balıklarının pinterlerden ölü olarak çıktığı söylenmektedir. Normalde pinterlerden canlı olarak çıkan yılan balıkları, karada bile uzun süre yaşamaktadır. Bu önemli ayrıntının mutlaka araştırılması gerekir.
Bugün Kapıkırı Köyü’ne gelen atv televizyonu gölde meydana gelen değişimlerle ilgili canlı yayın gerçekleştirmiştir. Canlı yayına EKODOSD Derneği, yöre balıkçıları, turizmciler ve Kapıkırı Köyü’ne gelen ziyaretçiler katılmışlardır.
Kapıkırı Köyü’ne gelen turistlerin gölün bu halini gördüklerinde çok şaşırdıklarını ve hemen terk ettiklerini, bu durumunda en çok turizmden geçimini sağlayan işletmeleri etkilediği görülmektedir.
Daha önceki yıllarda Kapıkırı Köyü’nü gezen yurt dışında kalan bir gurbetçi ailenin, doğa ve tarih cenneti diye göstermek istediği göle dostlarıyla geldiklerinde, karşılaştıkları manzara karşısında şok olduklarını ve içlerinin sızladığını, bir an önce yetkililerin önlem alması gerektiğini söylediler.
Göl suyunda meydana gelen değişimler sonucunda Kapıkırı Köyü’ne Kamu kurumlarından birçok yetkili geldi.
DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İNDAP, Aydın İl Çevre ve Orman Müdür vekili Şükrü TAMER, Aydın DKMP Şube Müdürü Mehmet UZUNER, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali AKAY, Muğla İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet ŞAHİN, DKMP Muğla Şube Müdürü ve teknik ekipler Kapıkırı Köyü’ne geldiler.
İlgili kurumlar köydeki kıyıdan su örnekleri aldılar. Aydın Valiliği tarafından İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden 2, DSİ’nden 2 ve üniversiteden 2 umanın katılacağı bir komisyonun kurularak, kısa sürede araştırmalara başlanacağı söylendi.
Yöre insanının “20 yıl önce suyunu çay yapıp içerdik” denilen gölde, bugün insanlar suya girmeye korkuyor. Son yıllarda artık gözle bile görülebilen kirliğin engellenmesi ve durdurulması için, bir şeyler yapılmalı ama yarın çok geç olmadan mutlaka yapılmalıdır.
Gölün eski günlerine kavuşması bölgedeki yöre insanını, turizmcilik yapanları, balıkçıları çok mutlu edecek ve ekosistem canlanacaktır.