Köyün yaşlılarına göre; Horasan Erenlerinden Mehmet Efendi 1300-1400 yılları arasında köyü ziyaret eder.
Mehmet Efendi bu köyde vefat eder. Adına bir türbe yaparlar. Gelen giden eksik olmaz. Köy ziyaretçilerle dolar. Çok ziyaretçi geldiğinden adı Ziyaretli Köyü olarak kalır.
Son yıllarda bırakın ziyaretçi gelmeyi, çalışmak ya da okumak için dışarı gittiğinden köyün gençleri bile gelmez olur. Köyün asırlık evleri yavaş yavaş yok olmaktadır. Ya da restoresi pahalıya geldiğinden, daha kolay ve ucuz olan betona yenik düşmektedir.
Köydeki birçok yaşlı erkeğin zeytin ezdiği değirmen, buğday dövdüğü dibek, birçok yaşlı kadının ekmeklerini pişirdiği fırın, köyün sessiz tanıkları gibi kaderine terk edilerek bir köşede yok olmayı beklemektedir.
Aydın İlinin, Bozdoğan İlçesine bağlı Ziyaretli Köyü harika bir panoramaya sahip, bitki zenginliği olan çok güzel bir köy. En önemli geçim kaynaklarını hayvancılık, zeytincilik, Kestanecilik ve tarım oluşturmaktadır. Ziyaretli Köyü’nde insanlarının ne kadar çalışkan olduğu, köyde ifade edilen “sabah namazında eşekte, akşam namazında döşekte” deyimi çok güzel anlatmaktadır.
Ziyaretli Köyü’nün diğer köylerden farklı olarak önemli bir özelliği bulunmaktadır. Bölgedeki tek camız yetiştiriciliği Ziyaretli’de yapılmaktadır.
Sığırlara göre daha az ter bezi içerdiklerinden, Ziyaretli Köyü’nde özel olarak düzenlenen sulak alanlarda ve göl birikintilerinde serinleyen camızlar, köydeki birçok ailenin önemli geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Camızlara yem olarak arpa yağması, silajı ve pamuk çekirdeği verilmekte, özel göller düzenlenen arazide otlatılmaktadır.
Karnını doyuran camızların en büyük keyfi göl birikintilerinde bataklığın içinde serinlemektir.
Camızların Ziyaretli’de beslenmesinin en büyük nedeni, sütünden sağladıkları kaymak. Geçimini camız kaymağından kazanan Emin ÇIRAK “ 25 camız besliyorum. Her camız 1 kg. yakın kaymak veriyor. Kilosunu 35 TL. den anlaşmalı olduğum pideciye satıyorum. Sığır kaymağına göre 4 kat daha pahalı. Bakımı kolay değil. En büyük derdi süt sağımı. Camızlar inekler gibi değil. Benim hanımdan başkasına kimseyi yaklaştırmaz ve sağdırmazlar. Makineyle sağalım dedik, süt vermiyor. Hanım sağınca hemen sütü veriyorlar. Hanım hastalanmasın diye iyi bakıyoruz artık. Hanım yatağa düşerse, sütte yok demektir. “Camız gibi yiyorsun” lafı yalan yahu. Camız öyle söylendiği gibi çok yemez. Koyunla camız yeme yarışına girmişler. Camız yedikten sonra hemen yatmış. Camızın yanına gelen koyun “kalkta altındaki otları da yiyeyim” demiş. Yani küçük koyun bile camızdan fazla yiyor.
Gözlerine mavi bir lens takmış gibi bakan camız, Emin ÇIRAK’ın en çok sevdiği hayvan. “Gözleri o kadar güzel ki, bazen gözlerimi dakikalarca ayıramıyorum. Bunlara bazı yerlerde manda derler. Biz dişisine camız, erkeğine tosun, yavrusuna da boduk deriz.”
Camız kaymağı şu anda Bozdoğan pidesinin popüler olması nedeniyle, normal kaymaktan 4 misli fazlasına satılmaktadır. Ancak pidecilik sektörü sekteye uğradığı anda, camızlarının sonunun ne olacağı bilinmemektedir.
Camızların geleceği, Bozdoğan’a pide yemeye gelen yerli-yabancı ziyaretçilerin oranına bağlı olduğu görülmektedir.
Pidecilik sektörü sekteye uğradığı anda, Ziyaretli Köyü’nün camızlarını kötü günler bekliyor demektir. Ya da Ziyaretli Köylülerinin camız kaymaklarına pazar bulabilmesine…
Ziyaretli Köyü’nün otantik evlerini, harika doğasını ve camızlarını görmek ve Bozdoğan’ın meşhur camız kaymaklı pidelerinden yiyerek camızların geleceğine katkı yapmak istiyorsanız, yolunuz düştüğünde Ziyaretli Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.