Görüntü olarak uzun ve ayaksız olması nedeniyle “Çok zehirli yılan ya da kör yılan” olarak bilinen oluklu kertenkeleler, bu yanlış bilgi nedeniyle öldürülmektedir.
Vücutlarının her iki yanında uzanan girintisi nedeniyle “Oluklu Kertenkele” olarak bilinen bu canlılar, en çok yollarda sürücüler tarafından bilerek ezilmektedir.
Ayrıca piknik yapılan yerlerde de çok görüldüklerinden, piknikçiler tarafından yılan sanılarak sopa ya da başka cisimlerle vurularak öldürülmektedir.
Yaşam alanları yollarla bölündüğünden karayolundan geçmeye çalışan bu sürüngenleri gören sürücüler, yavaşlamaları gerekirken aksine ezmek için süratlenmektedir.
Bu oluklu kertenkelenin şansı bize rastlamasıydı. Yolun her iki tarafından gelen araçları durdurarak, karşıya geçmesini sağladık.
Araçlar durduğunda bir süre hareketsiz kalan oluklu kertenkele ne olup bittiğini anlamak ister gibi hareketsiz şekilde kalınca, yanına giderek uzaklaşmasına yardım ettik.
Taşların altında kendine bir yer bulan oluklu kertenkele, bölgemizde yaygın olarak görülmekte, Kuşadası’nın içindeki birçok arazide bulunmaktadır. Ancak bir insan tarafından görülme şansızlığını yaşayanların sonu maalesef ölümle sonuçlanmaktadır.
Boyları bazen 1 metreyi aşan bu sevimli sürüngenlerin besin grubunu tarla faresi, salyangoz ve çekirge gibi canlılar oluşturmaktadır.
Kıvrılarak yerde sürünerek gitmesi ve görüntüsü nedeniyle yılan sanılan Oluklu kertenkeleler zehirli değildir. Ayrıca insanlara hiçbir zarar vermez ve hemen kaçmaya başlar.
Doğal denge için önemli olan aslında çiftçinin de dostu olan bu canlıların mutlaka korunmaları gerekir. Bilgi eksikliği nedeniyle bu şekilde öldürülmeye devam edilirse, bölgemizdeki oluklu kertenkelelerin nesli tehlike altına girebilir.
Her canlının ekosistem içerisinde mutlaka bir görevi bulunmaktadır. Bu sürüngenin görevi de insanlara zararlı olan canlıları yiyerek, doğal dengenin düzenli gitmesini sağlamaktır. Bu canlıların öldürülmemesi için herkesin duyarlı olması, öldürmek isteyenleri uyarması gerekir.
EKODOSD üyesi Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Kurtuluş OLGUN “Daha önceleri Ophisaurus apodus olarak bilinen bu kertenkele türü, silindir şeklinde bir vücuda sahiptir ve vücut boyları 1 metre, hatta daha fazla olabilir. Bacaksız, yılana benzeyen görünüşleri nedeniyle çoğu kimse tarafından yılan olarak bilinirler. Gövde yanlarında boyuna bir girinti ve mahmuz şeklinde arka bacak kalıntılarına sahiptirler. Erginleri ile genç bireyleri arasında çok belirgin farklılıklar vardır. Fundalık, bol bitkili taşlık yamaçlarda yaşar. Çalı dipleri, taş altları ve kemirici yuvalarında gizlenirler. Çekirge, salyangoz ve böceklerle beslenirler. Bazen fare, küçük boylu kertenkele ve kuş yavrularını da yerler.
Batı Anadolu’da ve dolayısıyla Aydın ve civarında da çok yaygın olan Oluklu Kertenkele (Pseudopus apodus) zehirli değildir ve insanlara hiçbir zararı yoktur.”