Yılanbalıkları olduğu kadar, kuşlarıyla da ünlü bir kıyı köyü olan Serçin’in etrafı sulak alanlarla çevrili olduğundan, su kuşlarının ve yırtıcıların en çok rağbet ettiği alanlardan birisidir. Köy içerisinde terk edilmiş birçok harabe yapının bulunması, önemli iki kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Bunlardan bir tanesi nesilleri tehlike altında olan ve son yıllarda tarım ilaçları nedeniyle oldukça azalan Küçük Kerkenez kuşları, diğeri de Serçin Köyü’nde yoğun bir şekilde bulunan Peçeli Baykuşlardır. Köy içindeki terk edilmiş harabe evlerde yaşayan “maymun suratlı kuş” olarak bilinen peçeli bir baykuşun, geçtiğimiz yıl yuvasının bulunduğu duvarın çökmesi sonucu yavruları ölmüş, kendisinin kanadı ve iki bacağı yaralanmıştı. Derneğimiz tarafından uzun süre tedavisi yapılmış, iyileştikten sonra tekrar doğaya bırakılmıştı.
Yine Serçin Köyü’nde, kullanılmayan eski bir evin bacasında yuva yapan Peçeli bir baykuşun 6 yavru dünyaya getirdiği görülmüş. Serçin Köyü eski Muhtarı Aşkın KARADAYI, Peçeli Baykuşu yavrular yumurtadan çıktıktan sonra gözlemeye başlamış. Bir süre sonra anne baykuşun gelmediğini fark etmiş. Birkaç gün bekleyip, yavruların çaresiz olduğunu görünce EKODOSD derneğinden yardım ister. EKODOSD derneği o sırada bölgede araştırma yapan Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet UZUNER’e haber verir. Mehmet UZUNER tarafından alınan Peçeli Baykuş yavruları, bu tür vakalarda gönüllü olarak bakımlarını üstlenen aynı zamanda kuş uzmanı ve veteriner üyeleri bulunan EKODOSD derneğine talepleri üzerine teslim edilir.
Annelerinin muhtemelen zehirlendiğini ya da öldürüldüğünü düşündüğümüz Peçeli baykuş yavrularının kontrollerini yaptık.
Gayet sağlıklı olduğu görülen yavrulara, doğal hayattan koparılmadan özel bakım uygulanacak.
Yönetim kurulu Üyemiz Dr. Zeynep KARABACAK tarafından beslenmeleri ve su ihtiyaçları giderilen yavrular, uçma seviyesine geldiğinde tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılacak.
Özellikle kuşların yavrularını çıkardığı bu aylarda, çok dikkat edilmesi ve duyarlılık gösterilmesi gerekir. Bu kuşlar öldüğünde yavruları da ölüme mahkum olmaktadır. Serçin’deki bu yavrular duyarlı bir vatandaşın dikkatiyle kurtulmuşlardır. İnsanlara en yararlı kuşlar arasında bulunan Peçeli Baykuşların korunması, doğal denge açısından çok önemlidir.
PEÇELİ BAYKUŞ (Tyto alba) Doğanın en güzel kuşlarından olan peçeli baykuşlar, yüzlerindeki kalp şeklinde olan peçeleriyle diğer baykuşlardan hemen ayırt edilirler. Peçeli baykuşlar eski harap binalarda, ağaç kovuklarında, ören yerlerindeki taşların aralarında, kaya aralıklarında barınırlar. Baykuşlar bazı milletlere göre uğurlu bazılarına göre uğursuz bir kuş türü olarak bilinir. Bu eski Mısır ve Romalılara kadar giden eski bir inanıştır. Baykuşlar, insanlara hiçbir zararı olmayan aksine bol miktarda zararlı kemirgen, tarla faresi, böcek, kurbağa, kertenkele ve küçük kuşlarla beslenerek doğadaki ekolojik dengeye yarar sağlayan bir kuştur. Peçeli baykuşlar, kısa ömürlü kuşlardandır. Doğadaki ortalama yaşam süresi 1-2 yıl olan bu kuşların, birçoğu yaşamlarının daha ilk yılında ölürler