Latincede küçük çan anlamına gelen Campanula’dan adını alan Tüylü Çan Çiçekleri(Campanula tomentosa lam.), endemik bir bitki türü olup, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın en önemli çiçekleri arasında yer almaktadır.
Ülkemizde endemizm oranı en yüksek cinsler arasında yer alan Tüylü Çan Çiçekleri, Mayıs ayının girmesiyle birlikte mor renkleriyle Karina’nın falezlerinde muhteşem bir görüntü oluşturdular.
Tüylü Çan Çiçekleri her yıl Mayıs ve Haziran aylarında mor renkleriyle Karinanın toprak falezlerinde, Şarlak Deresinin içinde, Eski Doğanbey Köyü’nün duvarlarında yoğun olarak görülmektedir.
Tüylü Çan Çiçekleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde “Hassas”(Vu) kategorisinde yer almaktadır. Genellikle milli parkın sınırları içinde yetişmesi, uzun yıllardır korunmalarını sağlamaktadır.
Ancak çekici ve etkileyici görüntü ve renklere sahip olması nedeniyle ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir. Tüylü Çan Çiçekleri konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından, özellikle yol kenarlarında yetişen çiçekler koparılmakta ya da sökülerek götürülmektedir.
Ülkemizde sadece bu bölgede bulunan Tüylü Çan Çiçeklerinin doğadan toplanmaları ve yerinden sökülmeleri, bu önemli bitki türünün geleceğini tehlike altına sokabilir. Tüylü Çan Çiçeklerinin “Tehlike Altında”(EN) ya da “Nesli Tükenmiş” (EX) türler arasına girmemesi için, gerekli koruma önlemlerinin alınması gerekir.
Buzul çağlarında Anadolu’nun bitkiler için bir sığınak olması, bitki zenginliği açısından ülkemizi Avrupa ülkeleri arasında en üst yere taşımıştır. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Akdeniz’den Karadeniz’e kadar tüm Anadolu’da var olan bitki türlerinin doğal olarak bir arada görüldüğü doğa müzesi niteliğindeki önemli bir doğa alanıdır. Tüylü Çan Çiçekleri Milli Parkın güney bölgesinde yetişen doğal değerlerimizden bir tanesidir.
Bölgemizde yetişen bu doğal değerimizi hem korumalı hem de tanıtmalıyız.
Dünyada birçok seyahat acentesi alışılmış turizm hareketlerinin yanı sıra, nadide bitki türlerini keşfetmek ve fotoğraflarını çekmek isteyen botanikçiler için, bitki zenginliği olan ülkelere botanik turları düzenlemektedir. Kuşadası ve çevresi bu konuda zengin bitki çeşitliliği olan önemli doğal alanlara sahiptir.
Doğal kaynaklarımızın korunmasıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımızı sürdürmeli, doğal alanlarımızı, bitkilerimizi koruyarak, bu değerler konusunda bilgilendirme, bilinçlendirme ve tanıtımlarını yaparak botanik turizmine kazandırmalıyız.
Sürdürülebilir şekilde ve kurallar çerçevesinde yapılacak botanik turizminin, bu tür doğal değerlerin korunmalarını sağlamasını ve aynı zamanda yöre insanına ekonomik katkı yapmasını bekliyoruz.
Tüylü Çan Çiçeklerini siz de yerinde görmek istiyorsanız, Mayıs ayından Haziran’a kadar, Büyük Menderes Deltası’nın en güzel yeri Karina’ya gidin.
Yanınıza çocuklarınızı da alın. Onlara Milli Parkın güneyini tanıtın.
Milli Parkın koruması altında olan yaban ördeklerini, yaban angıtlarının yanınıza gelişlerini izleyin.
Daha da önemlisi dünyada başka yerde olmayan Tüylü Çan Çiçeklerini görebilme ayrıcalığının mutluluğunu yaşayın.