Genellikle binaların çatı altlarına, saçaklarına ve pencere oyuklarına çamur ve kilden çanak şeklindeki yaptıkları yuvalarını, bir mimar titizliğiyle estetik hale getiren kırlangıçlar, çevremizde ani dalışlar yaparak hızla uçarlar. Yaz aylarında her an her yerde yanı başımızda olmalarına rağmen onları pek fark edemeyiz. Ya da çok olduklarından görmezlikten geliriz.
Aşağı Büyük Menderes Havzası köylerinde leylek araştırmasına giderken yolun ortasında iki kırlangıç gördük. Arabayla yanına kadar gitmemize rağmen ikisi de kaçmadı. Bir sorun olduğunu hemen anladık ve aracı durdurduk. Birisinin hareketsiz olduğunu ve muhtemelen geçen bir araç tarafından çarpıldığını anladık.
Yaralı kırlangıç hareketsiz bir şekilde bize bakarak sanki yardım istiyordu.
Yaptığımız kontrollerde herhangi bir yara izine rastlamadık. Çarpılınca şans eseri yana düşmüş, sersemlemiş ve strese girmiş olduğunu tahmin ettik.
Su içirdik, korunaklı bir alana aldık.
Korunaklı alanda toparlamasını bekledik.
Biz yaralı kırlangıcın yanında beklerken, eşi de hemen üstümüzdeki daldan bizi izliyordu. Her an bir araç tarafından ezilme tehlikesi olmasına rağmen, yolun ortasında yatan yaralı eşinin yanından bir an olsun ayrılmayan kırlangıç, aslında sadakat dersi veriyordu.
Çarpılan kırlangıç bir süre dinlendikten sonra uçarak karşıdaki bir çitin direğine kondu.
Daha sonra eşi yanına gelerek birlikte bir elektrik telinin üzerine kondular. Eşinin ölmediğini anlayan kırlangıç mutluluktan keyifle kaşınmaya başladı. Yaralı kırlangıç ise teşekkür eder gibi bize doğru bakıyordu.
Gerek kuşlarda, gerekse diğer yaban hayvanlarında her gün bunun gibi birçok olay olmaktadır. Bu tür olayları çoğumuz hiç fark etmemektedir. Burada önemli olan bir kırlangıcın yaşamının kurtulmasından çok, eşine olan dostluğu, bağlılığı, vefası ve ölümü göze alarak onun yanından ayrılmamasıdır. Kuş beyinli deyip geçmemek lazım, bazen kuşlar da insanlara ders verebilmektedir. Kuşlardan alabileceğimiz o kadar çok ders var ki, bunu da onların hareketlerini izleyerek anlayabiliriz. Çocuklarınıza birer dürbün alın ve kuşları izlemesini teşvik edin. Onlarında birer canlı olduğunu, doğal denge içinde yer aldıklarını ve mutlaka korunmaları gerektiğini küçük yaşta öğrensinler ve onları korusunlar.
KIR KIRLANGICI (Hirundo rustica)
Kırlangıç (Kır Kırlangıcı) Türkiye' de en bol bulunan kırlangıçtır. Üçgen şeklindeki gagaları geniş yırtmaçlı olup ağızları açık uçarken sinek, sivrisinek gibi küçük böcekleri avlarlar. Kuyrukları çatallı, kanatları uzun ve sivridir. Hızlı uçarlar. Kuyruklarını dümen olarak kullanır, ani dalışlar yaparlar. Çoğu sürü halinde yaşar. Üst tarafı koyu lacivert, boğazı ve alnı koyu kırmızıdır, boğazını lacivert bir kuşak çevreler. Kırsal alanlarda, küçük kentlerde, ekili alanların civarında ürer. Çamur ve kuru otlardan üstü açık çanak şeklindeki yuvasını yapılara ve kaya oyuklarına yapar. Üreme dönemi dışında sazlık alanda konaklar.