Derneğimiz EKODOSD, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda Avşar köyü pilot olmak üzere, birçok köyde leylekleri koruma çalışmalarını devam ettirmektedir. Leyleklerin yaşamlarının tehlike altına girmemesi için, geçtiğimiz yıl elektrik direklerinin üzerine AYDEM tarafından yapılan yapay platformlar sayesinde ölüm oranları oldukça düşmüştür. Derneğimiz yöre halkına ve ilköğretim okulu öğrencilerine leyleklerin tanıtımını, ekosistemi ve çevreyi korumaları konusunda eğitim çalışmaları düzenlemektedir. Bölgede yaptığımız bilgilendirme ve kurtarma ağı sayesinde yaralı ve bakıma muhtaç leyleklerin tedavileri yapılmakta, bakımları yapıldıktan sonra tekrar doğaya salınmaktadır. Her yıl bölgedeki leyleklerin yuva, yetişkin birey ve yavru sayımları yapılmaktadır.
Bölgemizde bu yıl ilk kez leylek halkalama çalışmaları yapılacaktır. Leylekler konusunda Türkiye’nin en önemli uzmanlarından Ege Üniversite’nden Prof. Dr. Mehmet SIKI başkanlığındaki bir ekiple Mayıs ayı içerisinde yapılacak halkalama çalışmaları, havzadaki köylerden Avşar, Yeşilköy, Karacahayıt ve Gölbent köylerinde gerçekleştirilecektir. Leylekler izlenerek Afrika’dan dönüp-dönmedikleri, yer değişimleri, yaşam alanlarındaki ekosistem zincirindeki değişimler ve çevresel faktörlerin leyleklerin üzerindeki olumsuz etkileri takip edilecektir. Bilimsel olarak ve konusunda uzman olan Ege Üniversitesinin bilim adamlarıyla işbirliği yapılmasının, leyleklerin ve yaşam alanlarının korunması açısından olumlu olacağına inanıyoruz.
Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet SIKI “Avrupa' da son yıllarda sayıları arttığı halde Türkiye' de soyu hızla azalan leyleklerin korunması ve izlenmesi için ilk defa Merkezi Kuşadası' nda (AYDIN) olan bir Sivil Toplum Kuruluşu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Ege Üniversitesi arasında bir protokol imzalanmıştır. Bu Protokol Leyleklerin İzlenmesi için Üniversite - Sivil Toplum Kuruluşu arasında yapılan ilk protokol olup örnek bir işbirliği çalışması niteliğindedir. Leyleklerin korunması ve izlenmesi için Üniversite bilgisini, EKODOSD tecrübesiyle çalışmayı destekleyecektir.
Bu işbirliğinin sağlayacağı çalışma ortamı diğer kurumlara da örnek olmasını diliyorum. Bu protokol çerçevesinde yapılacak çalışmalar Leyleğin korunması, izlenmesi, kamuoyunun leyleklerin ve çevrenin korunması için bilgilendirilmesini amaçlamaktadır. Bu protokol Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşu ve Resmi Kurumların işbirliği içinde çalışabileceklerini gösteren önemli bir girişimdir.
Ege Üniversitesi olarak bilgimizi Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamuoyu ile paylaşarak Üniversitemizin "Halkın Üniversitesi" olduğunu gösterilmesi bakımından bu protokolün ayrı bir önemi de bulunmaktadır.” Dedi.