Gücün, özgürlüğün ve asaletin simgesi olan yırtıcı kuşlar, binlerce yıldır yaşayan uygarlıkların simgesi olmuşlar ve saygı duyulmuşlar. Güçlü beden yapıları ve mükemmel avlanma yetenekleri olan yırtıcı kuşlardan birisi de şahinlerdir.
Bilinçsiz kişiler tarafından vurulan yaralı bir şahin, doğada gezen bir grup duyarlı vatandaş tarafından bulunur ve derneğimize haber verirler.
Derneğimiz tarafından teslim alınan şahin, bu tür vakalarda işbirliği yaptığımız veteriner Çağdaş KÜRKLÜ’ye götürülür.
Sağ kanadındaki ana kemiğin tamamen parçalandığı görülen şahinin yapılan muayenesinde, kemik ve bazı dokuların tahrip olduğu tespit edilmiştir. Parçalanan kemikler temizlenerek, düzeltilmiş ve dokulara dikiş atılmıştır.
Yapılan operasyondan sonra gerekli ilaçlar verilerek sarılan şahin, bakıma alınmıştır. Gökyüzünde özgürce uçan ve kendisi avlanan şahin, artık bakıma muhtaç bir şekilde beslenecektir.
Şahinler canlılarla beslenmeleri nedeniyle, doğadaki olumsuz değişimlere ilk tepki veren hassas canlılar olup, ekosistemin çok önemli parçalarındandır.
Yaşam alanları olan doğal ekosistemlerin yok edilmesi, ticari amaçla tutulmaları, tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle sürekli azalmaktadır. Ülkemizde yırtıcı kuşların avlanması, yuvalarına müdahale edilmesi gerek kanunlar gerekse uluslar arası anlaşmalarla yasaklanmıştır. Ancak av kuşlarını azalttığı ve kümes hayvanlarını avladığı inancıyla da bilinçsiz kişiler tarafından vurulmaktadır.
Şahinlerin çiftçilere çok faydası vardır. Günde 3-4 fare yerler. Çok üreyen tarla fareleri yılda 25 yavru yapar. Eğer bir şahin öldürülürse, tarlada 100 tane fare fazla ürer.
Şahinler zararlı hayvanların sayısının kontrolsüz bir şekilde çoğalmasını önlemektedir. Ekolojik dengenin önemli canlılarından olan şahinlerin mutlaka korunmaları gerekir.
ŞAHİN (Buteo buteo)
Atmacagiller familyasının Buteo cinsine ait bir yırtıcı kuş türüdür. Orta boylu, geniş kanatlı, geniş ve kısa boyunlu olan şahinlerin gaga rengi sarı, uç kısmı ise siyahtır. Yaşam alanı olarak açık alanlara, tarım alanlarına, meralara ve bataklıklara yakın ormanlık alanlarda yaşar ve ürer. Yuvalarını ağaçlara yaparlar. Kış aylarında tarım arazilerinde en fazla görülen yırtıcılardandır. Tarla farasi, kuşlar, tavşanlar, sürüngenler, amfibiler, böcekler ve toprak solucanları gibi canlılardan oluşan besinleri tercih ederler.
Ağır kanat darbeleri ile uçar ve havada asılıymışçasına, kanatlarını çırpmadan uzun süre dururlar.