Baharın müjdecisi olarak bilinen yaz konukları leylekler, Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki köylere gelmeye başladılar. Uzun Afrika yolculuğundan sonra Anadolu topraklarına giren leylekler, leylek dostu Avşar Köyü’ndeki yuvaların tamiratlarına başladılar. Bölgemizde leylek yuvalarının en fazla olduğu Avşar Köyü’ne sunum yapmak üzere gittik.
Derneğimiz yönetim kurulu üyelerini ve Kuşadası Düşünce ve Sanat Derneği başkanı Ayşe KUMBASAR’ı, Avşar Köyü İlköğretim Okulu Müdürü Şakir ARSLAN ve Avşar Köyü muhtarı Kerim UYANIK karşıladı. Avşar İlk Öğretim Okuluna taşımalı eğitim için gelen Karakaya, Yeşilköy, Köprüalan gibi köylerin öğrencilerine, leyleklerle ilgili bir sunum gerçekleştirdik
110 öğrencinin eğitim gördüğü Avşar İlköğretim Okulunda, salonun küçük olması nedeniyle sunumlar 2 bölüm halinde yapıldı.
Yapılan sunumda leyleklerin ülkemize gelişleri, ekosistem içindeki yerleri, Avşar Köyü’ne neden geldikleri, yaşamlarını tehdit eden unsurlar, bölgedeki sulak alanların önemi, tarımsal ilaçların zararları, leylek-elektrik ilişkileri, AYDEM’le işbirliğinde yapılan çalışmalar ve köyün kazanımları anlatıldı.
Halk arasında “Leyleğin ömrü laklakla geçer” diye boş ve anlamsız konuşanların durumunu anlatmak için söylenen sözün, leylekler için hiçte öyle olmadığı, aslında onların hareketlerinin izlenmesi halinde laklakla değil, Anadolu’daki 6 aylık süreçlerini büyük bir çalışma ve özveriyle geçirdiklerini söyledik. Gelir gelmez hemen yuvalarının tamiratlarını gerçekleştiren, sonra eşleriyle çiftleşip kuluçkaya yatan, yumurtalardan çıkan yavruları büyük bir gayret ve özveriyle yiyecek bularak besleyip büyüten ve onları daha sonra Afrika’ya olan uzun yolculuğa hazırlayan leyleklerin zahmetli yaşamlarını anlattık.
Amacımız okuldaki öğrencilere leylekleri korumanın bölgelerindeki doğayı korumak olduğunu anlatmak, nasıl korumaları gerektiği konusunda bilinçlendirmek ve duyarlı olmalarını sağlamaktır. Yaptığımız görsel sunumu ilgiyle izleyen öğrenciler için, atıkların geri dönüşüme teşvik edilmesini sağlamak amacıyla, yönetim kurulu üyemiz Alman vatandaşı Juergen GLASER’in atık içecek kutularından yaptığı robotu okula hediye ettik.
Avşar Köyü muhtarı Kerim UYANIK’ta, köye gelen ilk leyleğin müjdesini veren Avşar İlköğretim Okulu 2. Sınıf öğrencisi Ahmet KÖSE’ye bir bisiklet hediye alacağını bildirdi.
LEYLEK (Ciconia ciconia)
Boyu yaklaşık 100 cm, kanat uçma tüyleri siyah, öbür tüyleri beyaz, gagası uzun ve bacakları kırmızıdır. Boyunlarını öne uzatarak oldukça yavaş uçar ve havada geniş daireler çizerek süzülür. Leylekler çatılara özellikle de bacaların tepesine yuva yaparlar. Leylek çiftleri çalı çırpı ve topraktan yaptıkları tepsi biçimindeki yuvalarını otla döşerler. Yuva her yıl yeni eklemeler yapıldığından çok büyür.
Dişiler yuvaya genellikle beyaz dört yumurta bırakır. Erkek ve dişi yavrularını büyük ölçüde, yiyip kısmen sindirdikleri besinleri kusarak beslerler. Yavrular anne ve babalarını gördüklerinde gagalarını takırdatmaya başlarlar. Avrupa'da ve Türkiye'de üreyen leylekler kışı Afrika'da geçirirler. Leyleklerin beslenebilecekleri çayırlık ve sulak alanların kurutularak tarıma açılması ve tarım ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanılması, geniş leylek sürülerinin yok olmasına neden olmaktadır.