Derneğimiz üyelerinden dalgıç Mustafa IRKAŞ deniz yüzeyinde ölü bir Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağasının olduğunu bildirir. Olay mahalline giden ekibimiz, Carettanın tahminen 1 hafta önce öldüğünü ve derilerinin yüzülmeye başladığını görür.
Deniz ekosistemi üzerinde de çalışmalarını sürdüren derneğimiz, dünyada nesilleri tehlike altında olan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarıyla da yakından ilgilenmektedir. Bölgemizde oluşturduğumuz bilgilendirme ve ihbar hattı sayesinde, ölü ya da yaralı olarak birçok deniz kaplumbağasıyla karşılaşmaktayız. Ağlara ve paragatlara takılan ya da tekne çarpmalarıyla karşılaşan birçok Carettanın hayatı kurtarılmaktadır. Deniz ekosistemi için çok önemli olan bu canlıların korunması için özellikle Kuşadalı balıkçılarla yoğun bir işbirliğimiz var.
Bugün denizde ölü olarak bulunan Caretta carettanın kontrollerini yaptığımızda; genç bir birey olduğunu, tahminen 1 hafta önce öldüğünü, herhangi bir yerinde yara olmadığını, üzerindeki derilerin soyulmaya başladığını ve ağız içi kontrolünde boğazındaki naylon parçalardan boğularak öldüğünü düşünmekteyiz.
Caretta Carettaların, yaşam mücadelesinde karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi denizlere atılan naylon poşetlerin olduğu bilinmektedir. Denizanası yiyerek beslenen Caretta carettalar, naylon poşetleri “denizanası” zannederek yutmaktadırlar. Bu nedenle birçok Caretta boğularak yaşamını yitirmektedir. Bu canlılar ekolojik dengenin bir parçasıdırlar. Bu parçayı yok edersek, zincirde kopmalar olur ve denge bozulur. Bu dengeyi korumak için tüm bireylere, özellikle deniz adamlarına büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Deniz ekosisteminin önemli parçası olan bu canlılar olmasa, denizanalarından denizlere giremezdik.
Denizlere atılan naylon poşetlerin bu canlıların hayatlarını riske soktuğu bilinmeli ve kesinlikle suya atılmamalıdır.
Yaklaşık 100 yumurtadan sadece 1 tanesinin 50 yaşlarına ulaşabildiği bilinen Carettalar, Anadolu kıyılarını üreme alanı olarak kullanmakta ve beslenme amacıyla bölgemiz kıyılarına gelmektedir. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmayan, oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalan Carettaların korunması için, duyarlılık gösterilmesi ve denizlerimizin kirletilmemesi gerekir.
Caretta caretta (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Caretta carettaların üreme kumsallarına bıraktıkları 100 adet yumurtadan çıkan yavrularından ancak bir tanesi 50 yaşına ulaşabilmektedir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.