Kuşadası Sevgi plajı kumsalına bir deniz kaplumbağası vurduğu ihbarı geldi. Deniz kaplumbağasının Caretta caretta İribaş Deniz Kaplumbağası olduğu tespit edildi. Erişkin erkek birey olan kaplumbağanın üzerinde yapılan incelemede yara ve darp izi görülmedi. 102 cm. gelen kaplumbağanın ölçümleri yapılarak, doku ve kabuk örnekleri alındı. DNA çalışmaları yapılmak üzere ADÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a gönderildi.
Deniz kaplumbağalarının neden öldüklerine bakıldığında; genellikle hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp su yüzeyine çıkamadığından dolayı boğuldukları görülmekte, bazen plastik naylonları deniz anası sanarak yuttuğundan bazen de tekne ve jet ski gibi deniz araçlarına çarpıldıklarından dolayı öldükleri tespit edilmektedir.
Bugüne kadar yaptığımız kayıtlarda ölenlerin genellikle dişi kaplumbağalar olduğu, nadir olarak bugünkü gibi erkek bireylere rastlandığı görülmüştür.
Çiftleşme dönemlerinde erkek bireylerin birden fazla dişiyle çiftleşerek (çoklu babalık) neslin devamı için genetik çeşitliliği arttırdığı bilinmektedir. Deniz kaplumbağalarının eşeysel olgunluğa ulaşmasının 25-30 yıl sürdüğü düşünüldüğünde, ölen bu erkek bireyin kaybının popülasyonun devamı açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Erkek bireyler kumsala çıkmazlar, sadece dişi olanlar yumurtlamak için kıyıya gelirler.
Kuşadası, Türkiye’de deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarının dışında olmasına rağmen 2011 yılından bu yana az sayıda da olsa C.carettalar yumurtlamak için kumsallarımıza gelmektedir.
Bugünlerde C.carettalar kumsala yuva yapmak için çıkabilir. Eğer kumsala çıkan bir kaplumbağa görülürse ışık tutmadan, rahatsız etmeden uzaktan izleme yapılmalı, yanına kimseyi yanaştırmadan yuva yapmasına izin verilmeli ve yuva alanının olduğu yer bildirilmelidir.
EKODOSD/KUŞADASI