Bilimsel adı Lilium candidum olan Akzambaklar Kirazlının dağlarında açmaya başladı. Ülkemizde doğal olarak Aydın, İzmir, Muğla ve Antalya’da yayılış gösteren Akzambaklar, Lübnan, Suriye, Filistin, Yunan Adaları, Balkanlarda da görülmektedir. Tükenme tehlikesindeki nadir bir tür olması nedeniyle koruma altına alınmıştır. Ulusal ve Uluslararası “VU” (Zarar Görebilir) Tehlike kategorisinde yer almaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tür Koruma Eylem Planı yapılmıştır.
Bölgemizde yoğun olarak Kirazlı dağlarında yayılış gösteren Akzambaklar, Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda ve Kemerönü Mevkii’nde de görülmektedir.
Cezbedici kokusuyla birçok böceği kendisine çeken Akzambaklar insan kaynaklı olarak tehdit altında olup, her geçen yıl azalmaktadır. Hoş kokuları ve çiçeklerinin güzelliği nedeniyle, nerede yetiştiklerini bilen duyarsız kişilerce soğanları sökülerek evlerin bahçelerine, mezarlıklara dikilmekte ve pazar yerlerinde satılmak üzere çiçekleri koparılmaktadır.
Kuşadası’nın endemik türleriyle birlikte, nadir bitki türleri arasında olan Akzambakların doğal popülasyonları mutlaka korunarak geleceğe taşınmalıdır.
EKODOSD/KUŞADASI