Söke’ye bağlı leylek dostu Avşar köyü muhtarı Bedri Avcı’dan yuvadaki yavrulardan birinin ayağa kalkamadığı haberi geldi.Söke ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’yle görüşülerek, BOM aracının Avşar’a gelmesi sağlandı. Aynı yuvada geçtiğimiz yıl da yavrulardan biri sorun yaşamış ve kurtarılmıştı.BOM aracıyla yuvaya çıkıldığında, ebeveyn leyleklerin doğaya atılmış ne kadar çöp ve atık madde varsa yuvaya getirdikleri görüldü.
Öncelikle ayağına plastik siyah saman ipleri dolanmış yavru leylek aşağıya indirildi. Yavrunun ayağı plastik iplerden temizlendi ve tekrar yuvaya konuldu. Eğer biraz daha geç kalınmış olsaydı yavru hareket ettikçe ayağına dolanan ipler daha çok sıkacak ve kangrene yol açacak, bir uzvunun yok olmasına neden olacaktı. Dikkatli yapılan gözlemle yavrunun kalkamadığı erken tespit edilerek haber verildi ve leylek kurtarıldı. Köylerde saman bağlanan plastik siyah ipler, kesildikten sonra doğaya atıldıklarında ebeveyn leylekler bunları diğer atıklarla birlikte yuvaya getirmektedir.
Son yıllarda bu ipleri doğaya atmayıp toplayan çiftçiler çoğalsa da bazen duyarsız kişiler tarafından atıldıkları görülmektedir. Leylekler plastik ip vb. insan kaynaklı atık malzemeleri yuvalarına taşıdıkları bilinmeli ve bu atık maddeler kesinlikle doğaya atılmamalıdır. Özellikle bu ipler yavruların sakatlanmalarına hatta ölümlerine yol açtığı görülmektedir.
Kırsalda yaşayan herkes bu konuya duyarlılık göstererek, plastik saman ipleri gördükleri yerde toplamalıdır.
Doğaya atılan insan kaynaklı her türlü atık madde, insanlardan başka canlıların da yaşamlarını tehlikeye soktuğu bilinmeli ve çevre kirliliğinin önlenmesi için herkes duyarlı bir şekilde çaba göstermelidir.
EKODOSD/KUŞADASI