Türkiye ve Dünya genelinde popülasyonu sürekli azalan Saz Kedilerinden (Felis chaus) dişi bir birey Söke – Milas karayolunda ölü bulundu. Latmos Bisiklet grubundan Yücel Sevinç ve Metin beyin ihbarlarıyla nadir türlerimizden bir Saz Kedisinin gece bir araç tarafından çarpıldığını öğrendik. 2022 yılında ateşli bir silahla öldürülen dişi Saz Kedisinden sonra, Söke-Milas karayolunda çarpılan Saz Kedisinin de dişi olması, sayıları çok az kalan bu önemli hayvanın geleceği açısından çok üzüntü verici olmuştur.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü iş birliğiyle, Dr. Deniz Mengüllüoğlu tarafından yakalanarak GPS vericili tasmalanan 2 erkek birey takip edilmekte, gezdikleri alanlara bakıldığında Bafa Gölü, Latmos (Beşparmak) Dağları’nın güney yamaçları, Söke Ovası ve Büyük Menderes Deltası’na kadar uzandığı görülmektedir.Her yıl yaptığımız izlemelerde hemen hergün farklı türde yaban hayvanlarının Söke-Milas karayolunda araç kazalarında öldüğünü görmekteyiz.
İçinde Milli Parkında bulunduğu Samson Dağları, Büyük Menderes Deltası, Bafa ve Azap gölleri, Latmos (Beşparmak) Dağları’ndaki yaban hayvanları birbirleriyle etkileşim halinde olup, beslenme ve üreme içinde sürekli yer değiştirmektedir. Tüm bu geçişleri Söke Ovasını bıçak gibi ikiye bölen Söke – Milas karayolundan yapmaktalar. Gece bölünmüş yoldan karşıya geçmek isterken ne yazık ki araçlar tarafından çarpılmaktadırlar. Başta Saz Kedisi, Su Samuru gibi nesli tehdit altında olan türlerin de bulunduğu yaklaşık 400’e yakın hayvan her yıl bu yoldaki kazalarda ölmektedir.
Bu sayı bölgede yaban hayatının ne kadar zengin olduğunun da bir göstergesidir. Ne yazık ki buradaki sorunu yıllardır gündeme getirmemize rağmen, Karayolları Müdürlüğü tarafından, yaban hayatına olan tehditlerin azalmasına yönelik sürücüleri uyaran tabelalardan başka bir şey yapılamamıştır. Söke – Milas karayolunda ovanın düz olması nedeniyle ekolojik köprü yapmak mümkün değildir. Ancak karayolunun altında belirli mesafelerde menfezler bulunmaktadır. Bu menfezlerin yaban hayvanlarının geçişine uygun bir hale getirilmesi halinde güvenli geçiş koridorları sağlanabilir.
Aksi halde bu tür kazalar devam edecek, hem araç sürücüsünün hayatı riske girecek aynı zamanda içinde Saz Kedisi gibi ender rastlanılan türlerin de olduğu birçok yaban hayvanını kaybedeceğiz.
Burası Söke, Milas, Didim, Bodrum, Kuşadası gibi kentleri birbirini bağlayan Türkiye’nin önemli turizm yollarından biridir.Karayolları Genel Müdürlüğünden acilen burada bir iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz. İyileştirmenin sağlanması halinde sürücülerin de yaban hayvanlarının da geçişleri güvence altında olacaktır. Bu uygulamanın yapılması halinde, yaban hayatının sürdürülebilirliliği sağlanacak, aynı zamanda tüm dünyaya da yaban hayatına verdiğimiz önemi gösterecektir.
EKODOSD/KUŞADASI