Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Mahalli Sulak Alan Komisyonu’nca alınan komisyon kararlarının 5. Maddesine istinaden yapılan 3. Teknik Çalıştayı Aydın Anemon Otel’de gerçekleştirildi. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) Habitatının ve Göçünün İyileştirilmesine yönelik yapılan 3. teknik çalıştaya; Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, DKMP Söke Şefliği, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Söke Ovası Sulama Birliği Başkanlığı, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği, Onsekiz Mart Üniversitesi, Yeşilköy Muhtarlığı ve EKODOSD Derneği temsilcileri katıldı.
WWF-Türkiye’nin bilim danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek tarafından, başlangıçtan bugüne teknik çalışma grubu süreci ve sürdürülecek çalışmalar konusunda bilgi verildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enerji Yönetim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ozan Deniz tarafından, 2023-2024 yıllarında bölgedeki yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Habitat, tür izleme ve restorasyon faaliyetleri, yol haritası hazırlığı, Sürdürülebilir balıkçılık faaliyetleri, kirlilik, farkındalık ve kapasite artırımı konuları konuşuldu.
Bafa Gölü’nde, akarsuda ve deltada ne kadar sarı ve gümüş yılan balığı var, su tutma yapılarında göç engel teşkil ediyor mu, önemli su yolları nereleri, üremek için ne kadarı kaçabiliyor, avlanabilir stok ne kadar? Yapılacak çalışmalar sonucunda belli olacak.
Kamu kurumları, yerel yönetimler, Üniversiteler, muhtarlıklar, kooperatifler ve sivil toplum örgütleri işbirliğiyle yürütülecek çalışmalar, kritik olarak tehdit altındaki yılan balıklarının geleceği açısından büyük yararı olacaktır.
AVRUPA YILAN BALIĞI (Anguilla Anguilla)
Vücudu uzun, yılan şeklinde ve kaygan olan Avrupa Yılan balığının ortalama boyu 60-70 cm’dir. Yılan balıkları acı veya tatlı su göllerinde, dere ve çaylarda bulunur. Acı veya tatlı sularda üremez, üremek için 7 bin km. yol kat ederek Sargasso denizine gider. Burada yumurtladıktan sonra ergin yılan balıkları ölür. Yavruların Akdeniz sularına girerek, Büyük Menderes Nehri vasıtasıyla Bafa Gölü’ne gelir. IUCN tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’ye göre kritik olarak tehdit altında olan türler arasındadır.
EKODOSD/KUŞADASI