Çarşamba Söyleşilerinde bu hafta Demet Atınç konuğumuz oldu. Görsel iletişim tasarımı bölümünde akademisyen olarak çalışırken istifa ederek zehirsiz tarım üzerine araştırmalar yapan Demet Atınç “Zeytinlikte Onarıcı Tarım Uygulamak” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kuşadası’nda doğallığını büyük ölçüde koruyan Caferli Köyü’ndeki zeytin çiftliğine ortak olup, onarıcı tarım uygulamaları deneyerek zeytin yetiştirmeye ve zeytinyağı ile sofralık zeytin üretmeye başladı.
Caferli Köyü’ndeki zeytinlikte uyguladıkları onarıcı tarım yöntemlerinden bahsetti. Kısa süre içinde topraktaki organik madde miktarını nasıl arttırdıklarını ve denedikleri zehirsiz tarım şekillerini örneklerle anlattı.
Bunların başında toprak erozyonunu önlemek, karbon gömmek için yeşil gübreleme yapmak, toprağı sürmeden örtülü toprak yaratmak için otları biçerek toprak üzerinde bıraktıklarını, kaolin uygulaması, kompost ve yaprakları gübre ve malç olarak kullandıklarını söyledi.
Yapılan çalışmalar sonucunda zeytinlikte ekosistemin canlandığını, canlı türlerinin arttığını belirtti.
Sunumun sonunda konukların sorularını yanıtlayan Demet Atınç’a, yönetim kurulu üyemiz Bilgesu Şamiloğlu tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD / KUŞADASI