7 yaşındaki Söke’li Turgut TİLLE, dedesiyle birlikte bahçeye gider. Bahçede ağaçların içinde oynarken, çalıların içinde bir kuşun zıpladığını görür ve merak ederek yanına koşar. Kuşun uçamadığını anlayınca eline alır ve eli kanla dolar. Ağlayarak kuşu dedesine götürür. Dedesi kuşu eline aldığında bir kanadının koptuğunu görür. Bir süre önce yan bahçeden gelen silah sesinin kuşu vurduğunu düşünür. Önce sürekli ağlayan küçük Turgut’u teselli etmeye çalışır. Tedavi ettireceğine söz verir. Birlikte veterinere giderler. Pazar olduğundan her yer kapalıdır. Akvaryum ve kuş malzemesi satan bir dükkana giderler. Dükkan sahibi bir şey yapamayacağını, Kuşadası’nda bulunan EKODOSD derneğinin yardımcı olabileceğini söyler
Küçük Turgut’un dedesi EKODOSD derneğinin telefonunu bularak yardım isterler. Söke’ye giden EKODOSD kuş uzmanı Yalçın SAK kuşun öter ardıç kuşu olduğunu ve kanadının silahla vurularak koptuğunu tespit eder. Tedavi edileceğine dair Küçük Turgut’u ikna eder ve kuşu teslim alır.
Omuz tüylerinin dip kısmından sağ kanadı tamamen kopan öter ardıç kuşunun tedavisi yapılarak, gerekli ilaçlar verildi. Bir kanadı kopan öter ardıç kuşunun bundan sonra uçma şansı olmadığı için, öncelikli olarak yarasının iyileşmesi sağlanacak. İyileştikten sonra da yaşamını kafeste sürdürecektir. Doğada özgür bir şekilde uçmaya alışık olan öter ardıç kuşu 100 gram bile gelmemektedir. Bilinçsiz bir kişinin silahından çıkan saçmalar, özgürlüğünü elinden almıştır.
Öter ardıç kuşlarının doğada çok önemli bir görevi vardır.
Akdeniz iklim kuşağının yangına en dirençli ağaç türü olan Ardıç, eskiden beri Türklerde kutsal sayılır. Ardıçın en önemli özelliği, üremesi başka bir türe bağlı bir ağaçtır. Ardıçın tohumları yere döküldüğünde, ardıç kuşları tarafından yenir. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Kuşun midesindeki enzimlerle birleşmesi sonucunda, dışkısının düştüğü yerde, mucizevi bir şekilde ardıç ağacı çıkar.
Son yıllarda SDÜ’lü bilim adamları ardıç ağacı fidanı üretmeyi başarsalar da, ardıç ağaçlarının doğada yetişmesi için ardıç kuşuna her zaman ihtiyaç olacaktır.
Yaşam alanları olan doğal ekosistemlerin yok edilmesi, tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle zehirlenmeler, çevre kirliliği ve bilinçsiz kişiler tarafından vurulması gibi nedenlerle yaşamları sürekli tehdit altında olan bu kuşlar, ekolojik dengenin çok önemli unsurlarındandır.
ÖTER ARDIÇ KUŞU(Turdus philomelos)
Öter ardıç kuşu, karatavukgiller (Turdidae) familyasından ötücü bir kuş türüdür. Yaprak döken çeşitli ağaçların bulunduğu ormanlar, parklar ve yoğun bitki örtüsü olan bahçeler ve makilikler yaşam alanlarıdır. Genellikle ağır bitki örtüsü altında veya çok yakınındaki açık yerlerde omurgasız hayvanlarla beslenirler. Bunların arasında kurtlar, solucanlar ve kayaya vurarak kabuklarını kırdıkları salyangozlar vardır. Sonbahar ve kış ağaçlarda kalmış veya yere düşen meyve veya yemişlerle beslenirler. İngiltere'de sayıları yarı yarıya azaldığından kırmızı listeye alınmış bir türdür. Ardıç kuşları en tatlı sesli kuşlar arasında yer alırlar. Öter ardıç kuşu “Turdus philomelos” a sesinden dolayı “kuzey bülbülü” ismi verilmiştir.