EKODOSD üyesi yönetmen Yavuz Pullukçu Amerika’da Valley of Fire State Park’ın özelliklerini ve petroglifleri inceledi.Başta Latmos belgeseli olmak üzeri, Uluslararası alanda ödüllü belgeselleriyle tanınan Yavuz Pullukcu, bu başarıları sayesinde Amerika’dan Üstün Yetenek (O-1B) Vizesi alarak oturum hakkı kazandı.Yavuz Pullukçu; Valley of Fire State Park’ın, Güneybatı Amerika’da geniş bir alana yayılan yerli halklardan biri olan Moapa Paiute Kabilesi’nin Nevada’da önemli bir tarihi ve kültürel varlığa sahip olduğunu, bölgedeki kutsal alanları ve tarihi mirası koruma konusunda aktif rol oynadığını belirtti.
Şu anda, Latmos bölgesindeki 8.000 yıllık kaya resimleri ile Nevada eyaletinde, Las Vegas yakınlarında bulunan Valley of Fire State Park’taki petroglifleri karşılaştıran yeni bir belgesel projesi üzerinde çalışıyor.
Bu kapsamda bölgedeki kaya sanatı üzerine detaylı araştırmalar ve saha incelemeleri gerçekleştiriyor. Belgesel, iki farklı kıtada yer alan bu kaya resimlerinin sanatsal, kültürel ve tarihsel bağlamlarını ele alarak, geçmiş uygarlıkların ortak anlatılarını yansıtmayı amaçlıyor.
Paiute halkının; bu bölgenin atalarının yaşam alanlarından biri olduğuna inandıklarını, kaya sanatlarının, geçmiş nesillerin mesajlarını ve ruhani ifadelerini taşıdığını, doğayla olan ilişkilerini ve inançlarını yansıttığını ve tüm bu değerleri korumak için üstün çaba gösterdiklerini söyledi.
Parkın jeolojik oluşumları, kayaların erozyonla şekillendiği doğal kemerleri, hayvanlara benzeyen şekilleri, Antik Dönem’e ait peroglifler ve yürüyüş rotalarıyla dünyanın birçok ülkesinden turistleri buraya çektiğini, gelen turistlerin de alanın korunması için belirtilen kurallara uyduklarını belirtti.
Valley of Fire State Park’ın kıyaslandığında, Latmos’un daha üstün zenginlikleri olduğu görülmektedir.
AncakAmerika’da ki parkta koruma önlemlerine bakıldığında gelen ziyaretçilerin petroglifleri parmaklarıyla dahi dokunmaya izin verilmediği, Latmos’ta ise eşsiz doğanın geri dönülmez biçimde tahrip edildiği görülmektedir.
Bu anlamda Yavuz Pullukçu’nun oradaki araştırmaları çok önemli olup, her iki bölgenin kıyaslamasının yapılarak bir belgesel olarak sunulması Latmos’un korunmasına katkı sağlayacaktır.
EKODOSD/KUŞADASI