Geçtiğimiz hafta Söke’ye bağlı Gölbent köyüne gelen ilk leylekten sonra, Efes Selçuk’taki leyleklerden birinin geldiği haberi verildi. Profesyonel turist rehberi Değer Eren tarafından görülen leyleğin fotoğrafı çekilerek EKODOSD derneğine bildirildi. Gelen ilk leyleği görüp fotoğrafla belgelediği için, EKODOSD’un kampanyası gereği 1 çuval unla ödüllendirilen Değer Eren, leyleği görmekten dolayı çok mutlu olduğunu, henüz bahar gelmeden geldiği için iklim şartlarından nasıl etkileneceğini merak ettiğini söyledi.
Değer Eren “EKODOSD ‘un, leyleklerin ve beslenme alanları olan sulak alanların korunmasına dikkat çekmek için yaptığı kampanya gereği bana da 1 çuval unla ödüllendirecekleri bildirildi. Ben de un çuvalını leyleğin geldiği yuvaya çok yakın oturan yaşlı teyzemiz Zeynep Baykara’ya verilmesini önerdim. EKODOSD yetkilileri de un çuvalını teyzeye teslim ettiler. “dedi. Zeynep Baykara “ her yıl geldiğinde leyleği gördüğümüzde elimizle şak şak yapar, kışı geçirdik artık bahar geldi diye çok sevinirdik. Yalnız bu yıl çok erken geliverdi. İnşallah soğuk havalardan etkilenmez. “ dedi.
Genelde kırsal kesimde ve köylerde yuva yapan leyleklerin aksine, Efes Selçuk’a gelen leyleklerin hemen hepsinin binlerce yıllık antik sütunların, kemerlerin, kalıntıların üzerine yuva yaptıkları, Efes döneminden beri insanlarla barışık şekilde yaşadıkları görülmektedir.
Leyleklerin burada yaşamalarının en önemli nedeni, beslenmelerini sağlayan Küçük Menderes Havzasındaki tarlaların ve sulak alanlarının yoğun olmasıdır.
Leyleklerle birlikte diğer canlılar içinde çok önemli olan doğal alanların korunarak geleceğe taşınması için Efes Selçuklulara da önemli görev düşmektedir. Leylekler doğaya atılan plastik vb. atıkları yuvaya getirdiklerinde, atık maddeler yüzünden yavrular yaralanmakta ve bazen de hayatlarını kaybetmektedir.
Özellikle Selçuklu çocuklar için leyleklerin burada olması büyük şanstır. Yuva yaparken, yavrularını çıktığında beslerken, uçma denemelerini yaparken onları izlemekten büyük mutluluk duyacaklardır.
EKODOSD/KUŞADASI