Çarşamba Söyleşilerinde bu hafta Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü’nde öğretim üyesi olarak Fitopatoloji alanında eğitim ve araştırma çalışmaları yapan Prof. Dr. Figen Yıldız’ı konuk ettik. Prof. Dr. Yıldız Ölmez Ağaç Zeytinle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Zeytin ve zeytinyağının insan beslenmesi ve sağlığında oldukça önemli bir yere sahip tarım ürünlerinden biri olduğunu, bu nedenle ülkemizde zeytin yetiştiriciliğine olan ilginin gittikçe arttığını söyledi.
Zeytinin dünyadaki yerini, ülkemizdeki üretim alanlarını, dış ticaret hacmini ve ailelere olan katkısını anlattı.
Türkiye’de bölgelere göre yetişen zeytin çeşitlerini, hastalık ve zararlı sorunlarını, hastalık nedeni Fungus’u, hastalıkla savaşım çalışmalarını, aşılama çalışmalarını, hastalığa aşırı ve orta duyarlı zeytin çeşitleri hakkında bilgi verdi.
Zeytin ağaçlarının, uzun yıllar yaşadığını, önemli bir ürün olarak yer bulmasının sahip olduğu zengin biyoçeşitlilikten kaynaklandığını, güvence altına alınması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından son derece önemli olduğunu söyledi. Doğal flora ve faunanın korunmasının geleceğe bırakacağımız en önemli miras olacağını belirtti.Yapılan sunumdan sonra Prof. Dr. Figen Yıldız’a Sabiha Işık tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
Geçtiğimiz hafta zeytin rotası etkinliğinde “Zeytin Ağaçları Fotoğrafları” temalı yarışmaya katılan Deniz Pehlivan, Hüsnü Ege ve Candeniz Sorulmaz’a, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli Başkanı olan Yusuf Küçük tarafından EKODOSD’un belgeleri takdim edildi.
Kuşadası’nın tarihinde zeytinin çok önemli bir yere sahip olduğu, 1930’ların başında, Cenovalı Baron Riacazolli tarafından Türkiye’nin ilk rafine zeytinyağı tesislerinin bugünkü belediye binalarının olduğu alanda kurulduğu bilinmektedir. Kuşadası’nda yapılan anıt ağaç çalışmalarında bin yaşını aşmış birçok zeytin ağacının bulunduğu, bunlardan birinin 1765 yaşında olduğu tespit edildiği, bu kutsal ağacın Roma, Bizans ve Osmanlıdan günümüze ürün verdiği, zeytin ağaçlarına gereken ilginin gösterilerek sahip çıkılması gerektiği belirtildi.
Yerel kültürel değerlerin ve ürünlerin bilinmesi ve korunmasının çok önemli olduğunu söyleyen Ölmez Ağacın Peşinde kitabının yazarı Prof. Dr. Artun ÜNSAL’ın, kitaptaki Kuşadası ve zeytin konusundaki verdiği örnek, günümüzde zeytine neden sahip çıkmamız gerektiğini gösteren önemli bir bilgidir.
“Kötü bir rastlantı: Zeytin ağaçları ile turizmin ve tabii müteahhitlerin sevdiği yerler ve iklimler aynı coğrafyada… Örneğin, turizme iyice açılan Kuşadası’nda 1987 yılında 975 bin olan zeytin ağacı sayısı 1996’da 360 bine düştü. Artun Ünsal / Ölmez Ağacın Peşinde “
EKODOSD/KUŞADASI