Değerli Basın Mensupları, Saygıdeğer Kuşadalılar, Kuşadası ilçe sınırları içerisinde yer alan mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı, Türkmen Mahallesi, Kemerönü Mevkii 103 Ada, 16 Parsel numaralı, yaklaşık 234 dönümlük fundalık vasfındaki taşınmaz, Kuşadası 1/1000 ölçekli uygulama imar planında “Rekreasyon Alanı ve Ağaçlandırılacak Alan ve Park” işlevlidir.DOĞAL ALANIN ÖZELİKLİKLERİ Kuşadası Belediyesi’nin destekleriyle, EKODOSD ve bilim danışmanı üyesi Prof. Dr. Ali Çelik iş birliğinde, aktif vejetasyon sezonunun farklı dönemlerinde arazi çalışmaları yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Kuşadası kent sınırları içerisindeki doğal floranın en güzel örneklerinin olduğu bu alanda, 400’e yakın bitki türünün varlığı tespit edilmiştir.
Ayrıca Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden bir öğrencinin bu alanı da kapsayan bir yüksek lisans tez çalışması bulunmaktadır.
Doğal alanda nadir bitkilerin yanı sıra kekik, adaçayı ve orkide türleri gibi pek çok tıbbi ve aromatik bitki de bulunmaktadır. Şahin, kerkenez, yılan kartalı ve baykuş türleri gibi birçok kuş türü ile tilki, yaban tavşanı, sincap, sansar, porsuk, domuz gibi memelileri de görmek mümkündür.
Doğal alanın denize inen kayalık yapısı içinde tüm dünyada 700 adet, Ege kıyılarında ise 100 adet kadar kaldığı bilinen nesli tehlike altındaki Akdeniz Foklarına (Monachus monachus) ait bir mağara bulunmaktadır. Bununla birlikte aynı kayalık alanda bulunan 3 mağarada ise yüzlerce kaya güvercini barınmakta ve üremektedir. Başta Akdeniz foku yaşam alanları olmak üzere, nesli tehlike altında bulunan memeli, kuş ve bitki zenginliği açısından hassas biyolojik çeşitlilik gösteren doğal alanın hiçbir koruma statüsü bulunmamaktadır.
Kemerönü Mevkii, koruma alanlarının en önemli işlevleri olan; bilimsel, eğitsel ve rekreatif hizmetlerin gerçekleştirilebilmesi için konumu, fiziksel yapısı ve kaynak değerleri açısından zengin bir potansiyele sahiptir.Bölgenin “Tabiatı Koruma Alanı”, “Tabiat Parkı” veya “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmesi; değerleriyle geleceğe taşınmasında çözüm getirecektir. 2 Alandaki tek resmi koruma kararı, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescil edilen antik döneme ait bir su sarnıcı yapısıdır.
Kemerönü Mevkii doğal alanı; hareketli bir topografya içerisinde olup doğal bitki örtüsü ve kültürel değerleri ile Kuşadası kıyılarının görsel peyzaj kalitesi yüksek nadide bir alanıdır. Ayrıca sahip olduğu zengin peyzaj değerleri ile botanik turları, fotoğrafçılık, manzara izleme ve yaban hayatı gözlemciliği gibi çeşitli rekreasyonel aktivitelere imkân sağlayacak bu anlamda potansiyeli yüksek bir alandır.
Bununla birlikte Kemerönü Mevkii doğal alanı; başta Kuşadası kent merkezine oldukça yakın bir mesafede olması sebebi ile yakın çevrede yer alan eğitim kurumları tarafından sıkça alana ziyaretler düzenlenebileceği ve her yaş grubundan öğrencilerle çeşitli eğitsel ve bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği düşünülmelidir.
Kemerönü Mevkii doğal alanına bitişik Eski İçmeler Mevkii olarak bilinen alanda bulunan 103 Ada 65 Parsel ise; esasen “Ağaçlandırılacak Alan” olarak tanımlı iken Kuşadası ve Aydın Büyükşehir Belediyeleri’nce 1996 yılından beri imar planı revizyonları, plan iptali davası vb. süreçler sonucunda bugünkü durumuna gelmiş ve güncel durumda turizm alanı imarlıdır. Süreçte mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait iken şahıslara geçmiştir. Bugün maalesef kooperatif ismini kullanan bir şirket tarafından (Güçlü Aydın Kooperatifleri - İsla Bonita) 1/1000 uygulama imar planında güncel durumda turizm işlevli bu alanda yapılması planlanan Isla Bonita projesi; pazarlama dokümanında belirtildiği üzere 55.226 m2 toplam inşaat alanlı, 3+1 odalı 240 Bağımsız Bölüm ve 13 Ticari Ünite, otopark, spor ve sosyal tesisler (kapalı-açık havuzlar, tenis alanı, lobi ..) ile bir bodrum ve 13 kattan oluşmaktadır.
Özellikleri nedeniyle projenin ÇED olurunun da bulunması gerekliliği bilinmelidir. Bu alanda yapılacak olan bu boyutta bir projenin, ulaşım, sosyal donatılar, pis su, içme suyu vb. altyapı sorunları da ileride kentimiz için büyük problem oluşturacak olmakla birlikte, esasen bugün basın açıklamamıza konu öneri tabiat parkı alan ve çevresine geçiş zonu bırakılmaksızın çok büyük bir tehdit, yük ve yoğunluk getirmektedir.Süreç içerisinde gözlemlediğimiz üzere maalesef arazi temizliği, bağlantı yolu ve çevre çiti çalışmasında bile mülkiyet dışındaki ekolojik yapı yer yer bozulmuş, atıklar parsel dışına atılmıştır.
Şunu vurgulamak isteriz ki; Kemerönü Mevkii doğal alanının zengin kaynak değerlerinin ve rekreasyonel potansiyelinin sürdürülebilir kullanımı, alanın ekolojik bütünlüğünün bozulmamasına bağlıdır. Kuşadası kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri iş birliğiyle, kentin kıyı bölgesinde doğal olarak kalmış nadir alanın; korunması ve geleceğe yönelik olarak ekolojik temellere dayalı planlarının yapılması alandaki doğal ve kültürel değerlerin ve peyzaj bütünlüğünün gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılmasının sağlamak sorumluluğumuz olduğunu düşünüyor ve çözüm üretilmesini istiyoruz.
Bu nedenle bölgenin “Tabiatı Koruma Alanı”, “Tabiat Parkı” veya “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmesi öncelikli ve nihai talebimiz olmak üzere; bu süreçte Kemerönü Mevkii’nin plan çerçevesinde korunarak değerlerinin geleceğe taşınması için tüm Kuşadası halkını, sivil toplum örgütlerini ve kamu kurumlarını işbirliğine davet ediyoruz.
KUŞADASI SİVİL TOPLUM PLATFORMU