Mayıs ayında Karacahayıt’tan aldığımız ihbarda yuvadaki leyleklerden birinin yüksek gerilim hattına çarparak öldüğü ve yavrulardan birinin ayağa kalkamadığı ihbarı gelmişti. Yaptığımız incelemelerde erkek leyleğin öldüğünü tespit etmiş, ayağına saman ipi dolan yavrulardan birini iplerden kurtarmıştık. Kalan 3 yavruyu anne leylek bakar diye bırakmıştık.
Anne leylek 38 gündür tek başına 3 yavrusunu beslemek ve su taşımak için büyük gayret göstermiş. Hatta yavruları neredeyse kısa bir süre sonra uçacak hale gelmesini sağlamış. Doğanın kurak geçtiği bu günlerde 40 derecenin üstünde sürekli olarak yiyecek ve su bekleyen 3 yavruyu beslemenin hiçte kolay olmadığını, köyde oturan vatandaşların gözlemiyle anne leyleğin durmaksızın yuvadan doğaya, doğadan yuvaya gidip geldiğini öğrendik.
Ancak bugün Karacahayıt muhtarı Nebil Kırca’dan üzüntülü bir haber aldık.
Yavrularını besin bulup yuvaya taşımak için didinen anne leyleğin ovadaki bir elektrik teline çarpılarak öldüğünü öğrendik.
Köyde oturan vatandaşlar tarafından ölen leyleğin hangi yuvadaki olduğunu tespit etmek biraz zaman almış. Kahvenin önündeki yuvayı sürekli gözlem altına almışlar. Dün gece anne leylek yuvaya gelmeyince ölen leyleğin o olduğuna karar vermişler.
Bilim danışmanı üyemiz Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş’la birlikte Karacahayıt’a gittik. Söke ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’nin BOM aracının yardımıyla, susuzluk, açlık ve aşırı sıcaktan bunalan 3 yavruyu aşağıya aldık. Susuzluklarını gidererek, beslenmelerini sağladık.
Aynı anda komşu köy olan Yeşilköy muhtarı Bülent Dalkılıç’tan bir ihbar geldi. Yuvanın birinden yavrunun ayağa kalkamadığı haberi geldi.
BOM aracıyla yuvaya çıktığımızda, yavrunun sol bacağına dolanan siyah plastik saman iplerinin, bacağı sıka sıka neredeyse koparacak hale getirmiş olduğunu ve ayağının tamamen işlevsiz hale geldiğini gördük.
Bacağını iplerden temizleyerek, gerekli ilk yardım tedavisini uyguladık. Veterinere götürerek gerekli tedavisini yaptıracağız ancak çok kötü durumda olan ayağının ampute edileceğini tahmin etmekteyiz.
Karacahayıttan aldığımız 3 yavruyu besleyerek, muhtemelen 10 güne kadar uçabilecek seviyeye geldiğinde, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’yle tekrar yuvalarının olduğu alana götürerek doğaya salacağız.
Yaralı olan yavrunun tedavi sonucuna göre bir değerlendirme yapacağız.
Hayvancılık yapan duyarlı birçok kişinin samanlarını çözdükten sonra siyah plastik ipleri topladıklarını ancak bazı bilinçsiz kişilerin ise doğaya attığını köylerde yaşayan vatandaşlardan öğrenmekteyiz.
Yavru leyleğin başına gelen çevre kirliliğinin yarattığı olumsuz etkilerin somut bir göstergesidir.
Önümüzdeki yıl leyleklerin sakatlanmalarına ve ölümlerine yol açan doğadaki siyah plastik iplerin toplanmasıyla ilgili köydeki vatandaşlarla birlikte bir temizlik kampanyası yapacağız.
EKODOSD/KUŞADASI