Adını kuşlardan alan Kuşadası’na, Dünyada nesilleri tehlike altında olan Tepeli Pelikanlardan birisi her yıl ziyaret etmektedir.
Geçtiğimiz yıl Şubat ayında gelen tepeli pelikan bu yıl 1 ay erken gelerek, yat limanındaki fenerin altında bulunan aynı taşın üstüne kondu.
En iri kuşlardan olan Tepeli Pelikanın Kuşadası’na her yıl gelmesi herkes tarafından sevinçle karşılanmakta ve son günlerde ağaçların yoğun olduğu parklarda görülen sığırcıkların hareketleri ilgiyle izlenmektedir. Göç yolu üzerindeki Kuşadası’na gelerek birkaç gün dinlenen Tepeli Pelikan, önemli beslenme, barınma ve üreme alanı olan Büyük Menderes Deltası’na gitmektedir.
Dünyada sayıları çok azalan Tepeli Pelikanlar için, birçok ülkede koruma dernekleri kurulmuş ve bu konuda koruma yasaları çıkarılmıştır.
Tepeli Pelikanlar bölgemizde Bafa Gölü Tabiat Parkı, Azap Gölü’nde barınmakta ve Büyük Menderes Deltası’ndaki kumullarda ve adacıklarda üremektedirler.
İçinde Tepeli Pelikanların da olduğu yüzlerce kuş türünün "doğal evleri" olan sulak alanlarımız, büyük bir hızla yitirilmekte, kurutulmakta ve kirletilmektedir. “Büyük Menderes Deltası” bu sulak alanlarımızdan en önemlileri arasında olup, uluslararası sözleşmeler, kanunlar ve yönetmeliklerle koruma altında olmasına rağmen birçok tehditle karşı karşıyadır. Sulak alanların yok olması başta insan olmak üzere o coğrafyadaki tüm canlı hayatı olumsuz etkileyeceğinden, gerekli koruma önlemleri mutlaka alınmalıdır.
TEPELİ PELİKAN (Pelicanus crispus)
Tepeli Pelikan ( Pelicanus crispus), yayılımı Avrupa ‘dan Moğolistan'a kadar olan, balıkla beslenen ve nesli tehlike altında bir kuş türüdür.
Tepeli Pelikan yaklaşık 170 cm. boyunda ve 11 kg. ağırlığındadır.
Kanat açıklıkları 3 mt. Kadardır. Çoğunlukla toplu yaşar ve koloniler halinde yuvalanırlar. Besini sadece balıktan oluşan tepeli pelikanlar yılda 4 yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıktıklarında tüysüz birer et parçacıklarıdır. Kısa zamanda kilo almaya ve tüylenmeye başlayan yavrular, yuvaların içinde kendilerine yiyecek getirilmesini bekler. Tepeli Pelikanlar geniş iç sularda, göllerde, büyük bataklıklarda ve lagünlerde bulunur. Tatlısularda yaşamasına rağmen azda olsa tuzlu ve acı sularda da görülür. Genellikle yoğun balık popülasyonuna sahip sulak alanları tercih ederler.